Punt final. Aquestes prestatgeries amb 64 anys d'història se substituiran per emprovadors i maniquís de la multinacional Mango, nova propietària del local. Aquesta tarda, els clients més fidels s'acomiadaven per sempre de la llibreria Canuda. A l'Àlex li faltava lloc al cotxe per encabir els llibres d'història del segle XIX que s'ha comprat. S'ha gastat 3.000 euros. "Primer hi haurà un procés de neteja i de restauració del llibre, després els hi fico una mena de producte, si estan deslligats, els relligo de nou... Tot això porta temps, però com no tinc pressa i és una afició i una il·lusió, doncs el temps és el de menys." Tot i la liquidació dels últims mesos, la llibreria encara disposa d'un estoc de 40.000 llibres. SANTIAGO MALLAFRÉ propietari de la llibreria Canuda "Això ho hem de buidar, ho hem de buidar perquè la gent que ha comprat aquest espai, aquestes finques vol el local buit, i aleshores sí, tancarem els ulls per algú, i a veure si aquesta persona també ho vendrà, en mercats o com sigui, i que pugui arribar al públic del llibre que és el que interessa." La llibreria tanca, però el seu llegat continua. Dos treballadors, cadascú pel seu compte, obriran un negoci a l'Eixample. L'esperit de Canuda els ha impregnat. XAVIER CIORDIA treballador "No s'acaba del tot s'està gestionant per obrir en un altre lloc. De moment tot és molt embrionari, tenim local, hi ha varies coses fetes, però va per llarg." PERE ANTON TORRES, treballador "Portem uns anys aquí, jo per la meva banda seguiré, en un altre lloc i una part d'aquests llibres me'ls enduc, perquè els he comprat jo i vull muntar un nou negoci. De fet la marca Llibreria Canuda en principi no desapareix perquè jo he registrat la marca, com a marca registrada." El que no podran igualar, però, serà l'encant d'aquest soterrani. Font d'inspiració, diuen, de l'escriptor Carlos Ruiz Zafón per descriure el cementiri dels llibres oblidats, a 'L'ombra del vent'. Ara, l'enterrament d'aquests llibres passa de ficció a realitat.
La llibreria va ser fundada l’històric 14 d’abril de 1931, dia en què Francesc Macià va proclamar la República Catalana aprofitant l’esclat de la Segona República espanyola. Deu anys després de ser fundada al carrer dels Tallers, Ramon Mallafré —pare de l’actual propietari, Santiago Mallafré— va decidir traslladar la llibreria a l’actual emplaçament, al carrer de Canuda.
En aquest temps, més de 80 anys, la llibreria Canuda s’ha fet un lloc en la història de la cultura barcelonina. Punt de trobada de curiosos, intel·lectuals i aficionats als llibres de vell, la llibreria Canuda va servir d’inspiració a Carlos Ruiz Zafón, qui va convertir-la en el cementiri dels llibres oblidats en la novel·la ‘L’ombra del vent’.
Amb un fons de més de 200.000 volums, la llibreria va iniciar fa uns mesos una campanya de descomptes del 50% per liquidar existències abans de tancar per sempre aquest dissabte. La llibreria Canuda se suma així a la llista de llibreries històriques que han tancat a Barcelona en els últims mesos. Tot i així, dos treballadors, cadascú pel seu compte, obriran un negoci a l’Eixample amb la intenció de mantenir l’esperit de la llibreria Canuda.