“La Fabra i Coats és la cosa més britànica que té Barcelona com a edifici”, segons ha explicat Joan Maria Serra, autor del llibre ‘La Barcelona britànica i irlandesa’, a ‘La tarda de Barcelona’, de betevé 91.0 fm, “perquè és el model de fàbrica que se’n diu manchesteriana i prové de la unió d’un gran empresari català i l’empresa JP Coats, que venia de la ciutat de Paisley, a prop de Glasgow”. Aquesta és només una de les moltes anècdotes que recull aquesta guia de la col·lecció “Cosmòpolis”, de Cossetània Edicions.

Serra també ha explicat que encara està oberta la Cambra de Comerç Britànica, inaugurada el 1908, o que els primers tramvies de Barcelona es van importar del Regne Unit. I és que, segons l’autor del llibre, “hi havia una grandíssima colònia britànica de naviliers i importadors i exportadors a la ciutat”, un exemple, segons Serra, que les relacions entre la Gran Bretanya i la capital catalana “continuen sent molt fortes” perquè “un 40 % de les inversions britàniques a l’estat espanyol es fan a Barcelona”.

Pel que fa a Irlanda, la relació es remunta “a finals del segle XIX, en què a Catalunya va començar a haver-hi un moviment federalista i Irlanda va iniciar la lluita per la seva independència, i els sobiranistes catalans es van emmirallar en els irlandesos“. Una de les curiositats, per exemple, és l’anomenat Sherlock Holmes de Barcelona: el detectiu Charles Arrow, que “va venir a Barcelona el 1907 quan hi havia molta inquietud pel moviment anarquista i les forces vives de la ciutat van creure que seria bo que ho investigués”.

Escolteu-ho aquí: