La família Herrero-Jover, els antics propietaris de l’edifici, van vendre’l al banc andorrà MoraBanc, que ha impulsat el projecte de rehabilitació, íntegrament finançat amb fons privats.

Antoni Gaudí va projectar la Casa Vicens entre els anys 1883 i 1885. Va ser un encàrrec del fabricant de rajoles Manuel Vicens i Montaner, que volia una casa d’estiueig. Va ser un dels primers projectes importants d’un jove Gaudí. Només tenia 31 anys i això es nota en l’arquitectura de l’edifici. “Està feta amb molta alegria, de manera desenfadada. No és fàcil ornamentar d’aquesta manera i amb tanta confiança fent ús del color a la façana”, explica José Antonio Martínez Lapeña, un dels arquitectes encarregats de la rehabilitació, juntament amb David García, de Daw Office.

Una rehabilitació que recupera el projecte original

Al llarg dels seus més de 130 anys de vida la Casa Vicens va patir diverses reformes que van difuminar el projecte original de Gaudí. El canvi més significatiu es va produir l’any 1925, quan va ser ampliada per encàrrec de la família Jover, que n’era la propietària des de l’any 1899, i que la volia convertir en la seva residència habitual. La reforma va ser a càrrec de Joan Baptista Serra de Martínez i va tenir el vistiplau de Gaudí. La rehabilitació que s’està duent a terme recupera en gran part el projecte original. Quan s’inauguri, el visitant podrà accedir a totes les plantes, inclòs el soterrani, que es feia servir de magatzem, i al jardí, que recrea l’entorn inicial de la Casa Vicens.

Espai museològic

L’obertura de la Casa Vicens inclourà a més a l’interior una proposta museològica que permetrà conèixer millor el mateix edifici. Analitzarà, per exemple, quins elements d’aquesta obra primerenca van tenir continuïtat en obres futures de Gaudí o quins, en canvi, van ser descartats per acabar definint el seu particular estil personal. També s’hi faran visites guiades i hi haurà sales dedicades a exposicions temporals. De moment no s’ha decidit quins seran els preus de les entrades.

Comparteix a: