“Dalí venia a Barcelona a lluir-se, que parlessin d’ell com més persones millor, que s’escandalitzessin”, ha explicat l’autor del llibre ‘Dalí i Barcelona’, Ricard Mas, durant la presentació de l’obra. Ha recordat que la seva figura tenia més presència en la secció de societat dels diaris que en la de cultura. En l’obra explica aquesta relació de l’artista de Figueres amb la ciutat, un vincle estret del qual s’havia escrit poc. El llibre s’estructura en 12 capítols i un epíleg, en cadascun dels quals s’aborda una faceta de l’artista. La primera meitat analitza la relació més artística de Dalí amb Barcelona: les seves exposicions, la seva actitud vers l’obra modernista, les seves amistats dins el món de l’art… I la segona meitat és més vivencial: “Un seguit d’experiències i relacions amb diversos sectors de la societat barcelonina.”

S’hi explica, per exemple, com la suite 108 de l’Hotel Ritz, el Palace actual, va esdevenir el quarter general de Dalí a Barcelona. Hi rebia periodistes, organitzava els tes de la tarda i perpetrava les seves populars excentricitats. Una de les més sonades, fer-hi pujar un cavall dissecat de 400 quilos, un regal per a la seva dona.

El volum també relata les conferències de l’artista a Barcelona i mostra els retrats que es va fer a les obres de Gaudí, de qui es declarava admirador. Dedica un capítol al Dalí espectador de la nit barcelonina, amb visites freqüents al Liceu i el Palau de la Música i a llocs menys elitistes, com cabarets de transvestits.

També s’hi explica que era visitant assidu del Zoo de Barcelona, d’on va sortir una de les seves sessions fotogràfiques més cèlebres en companyia de Floquet de Neu. I com hi va cedir un elefant, Surus, que havia cobrat de l’aerolínia Air India a canvi del disseny d’uns cendrers.

Per a l’elaboració del volum, Ricard Mas s’ha entrevistat amb una cinquantena de testimonis que van tenir relació amb Dalí. L’estilista Lluís Llongueras, la cantant Maruja Garrido, la madame Rius, Xavier Corberó, el pintor Emilio Machado i els parents de Dalí Felip Domènech, Eulàlia Bas i Fèlix Serraclara, són alguns dels personatges que hi expliquen les seves vivències.

Escolteu aquí l’entrevista a ‘La tarda de Barcelona’, de betevé 91.0 fm, amb l’autor del llibre, Ricard Mas: