(ACN) La Fundació Antoni Tàpies inaugurarà aquest dijous dues exposicions que utilitzen el mar com a element recurrent per reflexionar sobre la realitat social dels autors. D’una banda, l’obra de l’artista John Akomfrah fa servir els oceans per posar en diàleg diferents imatges i reflexionar sobre temes com l’esclavisme, l’exploració colonial o la destrucció del medi natural. El museu també presenta ‘The jump’, de l’artista palestina Shuruq Harb. Aquest treball explora el terreny psicològic del salt d’un home palestí a la Mediterrània.

John Akomfrah va néixer a Ghana l’any 1957, però quan va esclatar el cop d’estat a aquest país la seva família es va exiliar al Regne Unit. ‘Vertigo sea’ és una de les obres que es podran veure a la Fundació Antoni Tàpies. Es tracta d’una instal·lació sobre tres pantalles que descriu la relació de la humanitat amb el mar en diferents moments històrics. Combina material d’arxiu amb filmacions pròpies de l’autor realitzades a Escòcia, Noruega i les illes Fèroe.

‘Vertigo sea’ evoca la figura de l’esclau africà Olaudah Equiano, que va aconseguir la llibertat i es va convertir en un pioner de la causa abolicionista. El film trenca amb la narrativa cronològica clàssica seguint l’estil del cineasta rus Andrei Tarkovski i fa conviure simultàniament diverses imatges, sons i veus.

Segons Núria Homs, conservadora de la Fundació Antoni Tàpies, “és un collage d’elements que fins i tot en algun moment poden semblar antagònics els uns dels altres, però que Akomfrah els obliga a dialogar, els posa en comú”. ‘Vertigo sea’ estarà exposada a la Fundació Antoni Tàpies fins al 6 de juny, conjuntament amb ‘Peripeteia’, una altra obra de John Akomfrah.

El salt al buit de Shuruq Harb

L’artista Shuruk Harb va guanyar amb l’obra ‘The jump’ el premi a la producció de videoart de la Han Nefkens Foundation i la Fundació Antoni Tàpies del 2019.

Fotograma de l'obra audiovisual The Jump, de l'artista palestina Shuruq Harb
Fotograma de ‘The jump’, de Shuruq Harb

Segons explica la fundació, ‘The jump’ “explora els terrenys psicològics de saltar al buit, el seu sentit potencial de la llibertat còsmica, l’emoció física, la suspensió i el final definitiu”. La pel·lícula està narrada per “una veu robòtica que ens guia a través de les preses vertiginoses” de la vall del Jordà, mentre especula amb les condicions que envolten el salt d’un home palestí a la Mediterrània”.

‘The jump’ es podrà visitar a la Fundació Antoni Tàpies fins al 28 de març.