Després que al febrer del 2020 es fes pública la donació d’un miler d’obres que el col·leccionista Rafael Tous va fer al MACBA, ara finalment es mostren al públic. S’exposen a “En temps real”, que recull 120 obres de 28 artistes diferents.
Entre les peces, n’hi ha de simbòliques, com una pinta enfangada de Pere Noguera, que va ser la primera obra d’art conceptual que va adquirir el col·leccionista. I n’hi ha d’altres de valor artístic destacat com ‘Europa arqueologia de rescat’, de Francesc Abad. Però en qualsevol cas, Rafael Tous assegura que mai les va comprar pel seu valor econòmic: “Vaig col·leccionar les obres perquè tenia efecte per la gent que les produïa, perquè arribava al missatge que volíem donar en el seu moment, perquè fins i tot vaig ajudar molts d’ells a fer aquestes obres”, ha dit Tous aquest dimecres durant la presentació de la mostra.
Totes les obres que s’exposen són fetes entre els anys 70 i els 90 per artistes conceptuals que aborden temàtiques diverses. Per exemple, els fotomuntatges que Muntadas utilitzava per reivindicar la relació que hi ha entre el poder de les imatges històriques i l’arquitecutra. O la instal·lació ‘El supermercat’, d’Eugènia Balcells, amb què feia una crítica al sistema capitalista, on tot està a la venda.
Pel director del MACBA, Ferran Barenblit, part del valor d’aquestes obres està també en la seva actualitat: “No estem només davant un moment de la història de l’art, sinó del present d’unes pràctiques que tenen tota la vigència“.
La Capella i la Sala Metrònom
La mostra va més enllà de les parets del MACBA i algunes de les obres es podran veure a la Capella i a la Sala Metrònom, al Born. La Capella acull ‘No hay replay’, de Carlos Pazos, mentre que a la Metrònom s’hi pot veure ‘Les portes de Linares’, de Jordi Benito.
De fet, la Sala Metrònom, que va gestionar Rafael Tous entre els anys 80 i fins al 2006, pren protagonisme en la mostra perquè hi van exposar molts dels artistes que també es poden veure a l’exposició. Per tot plegat, “En temps real” dedica una sala completa a recórrer la seva cronologia. L’exposició es podrà veure fins al gener del 2022.