El MNAC segueix valorant artistes catalans poc coneguts pel gran públic. “Eveli Torent, entre els 4 Gats i la maçoneria” exposa unes 200 obres de l’artista Eveli Torent (Badalona, 1896 – Barcelona, 1940), coetani de figures destacades del Modernisme com Pablo Picasso, Joaquim Mir i Carles Casagemas.

“Torent va formar part de la segona generació de modernistes a l’entorn dels 4 Gats. No va ser un pintor de primera línia, però la seva aportació al món artístic i humanístic fan d’ell una figura singular”. En aquest sentit, la seva ferma adscripció a la maçoneria és un dels trets que es ressalta a la mostra.

El 90 % d’allò exposat és inèdit. “De fet, no havíem tingut prou obres ni prou documentació per fer aquest recorregut”, explica la comissària de la mostra, Lluïsa Sala. Un recorregut força cronològic que comença il·lustrant la vinculació de Torent amb els 4 Gats, cenacle del modernisme. Ho fa no només amb quadres, sinó també amb il·lustracions de l’artista, i fins i tot amb uns retrats en carbonet que va fer Picasso de Torent.

Artista versàtil i canviant

L’exposició deixa palesa l’heterogeneïtat de l’obra d’Eveli Torent que, a més de pintor, va ser un notable dibuixant i il·lustrador. Va començar pintant paisatge de to realista, però aviat va abraçar la modernitat deixant-se influir pel postimpressionisme, el simbolisme i el costumisme colorista. “A París, on es va instal·lar a partir del 1901 va anar desenvolupant una producció artística lligada al costumisme folklorista espanyol molt del gust del públic francès de l’època”, detalla la comissària.


La Rambla de Barcelona (1903-1906). Weisman & Michel Collection

Durant aquesta etapa entre Barcelona i França va rebre encàrrecs com a cartellista publicitari i va publicar il·lustracions a revistes populars del moment com L’Assiette au beurre i La vie parisienne. També es va especialitzar com a retratista, per bé que el més conegut dels seus retrats el va fer anys després a l’Argentina: el del músic i compositor Enric Morera. És un dels que s’exposen.

Retrat d’Enric Morera (1910). Museu de la Música de Barcelona

El Califa d’es Pallaret

En dos dels quatre espais de la mostra es pot descobrir el vessant maçó del personatge. A partir dels anys 20, quan va tornar a Barcelona després d’una estada a l’Argentina, va desenvolupar una intensa activitat en la societat maçònica.

El 1922 va adquirir, a Eivissa, la Torre d’en Rovira, on hi va erigir un parc monumental ple de simbologia maçònica. Va esdevenir un reclam turístic on Torent va exercir de guia performàtic i va adoptar la personalitat d’El Califa d’es Pallaret. Va ser empresonat el 1939, justament per maçó. Va morir un any després, ja en llibertat.