“En Xammar m’ha ensenyat més que tots els llibres plegats

. És l’home més intel·ligent que jo conec, el que té un cop d’ull més segur i un coneixement del món més vast.” Aquesta afirmació de Josep Pla posa de manifest la importància de donar a conèixer el llegat d‘Eugeni Xammar, un corresponsal català que, des de Berlín o Londres, va narrar la història d’Europa durant la Primera i la Segona Guerra Mundial.

Periodista, diplomàtic i traductor, Xammar va treballar durant 60 anys per a mitjans com ‘La Publicitat’, ‘La Veu de Catalunya’, ‘El Be Negre’, ‘Ahora’ o ‘Iberia’. Des d’aquestes plataformes, l’autor de ‘Seixanta anys d’anar pel món’ va explicar als lectors des de l’ascens del nazisme fins a la proclamació de la Segona República. El comissari de l’exposició, Joan Safont, afirma que “juntament amb Josep Pla i Gaziel és un dels grans modernitzadors del periodisme català, sobretot en la seva fase de corresponsal”.

Un dels episodis més controvertits de la seva carrera és l’entrevista que va fer juntament amb Pla a Adolf Hitler l’any 1923 i que va publicar ‘La Veu de Catalunya’. En el text, el cronista retrata Hitler com a “ximple sense mesura ni aturador” i explica la ideologia de qui, 10 anys després, es convertirà en canceller i dictador d’Alemanya.

Un periodista oblidat

Tot i la ingent obra publicada, és un periodista desconegut a Catalunya perquè es va negar a publicar res a Espanya durant els 40 anys de dictadura franquista. Un fet que, segons Safont, no és aïllat sinó que s’afegeix a “tota una gran generació de periodistes que amb la Guerra Civil van caure en l’oblit i el silenci”.

A més de periodista, Xammar també va treballar com a traductor per a l’ONU, la Unesco, l’Organització Mundial de la Salut i el Banc Mundial.

L’exposició, que tanca l’Any Xammar, repassa la vida professional del periodista des de 1914 fins a  1945 amb fotografies i articles en publicacions originals. La mostra es pot visitar fins a l’1 de gener de 2015.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a