L'aspecte exterior del Canòdrom s'ha mantingut intacte, però per dins ja no és el mateix. Des de l'octubre s'està adequant l'espai per convertir-lo en una incubadora de projectes culturals i creatius, especialitzada sobretot en el sector tecnològic. La idea és que, aquest estiu, ja funcioni com a punt de trobada entre el talent i les empreses inversores per tirar endavant nous productes. JAUME CIURANA, tinent d'alcalde de Cultura "El que volem és donar resposta al talent existent, és a dir que ningú més no ens digui he hagut de marxar perquè aquí ningú no m'ha ajudat. El Canòdrom ha de ser un espai on totes aquelles iniciatives, totes aquelles idees es puguin fer possibles." L'Ajuntament ha assumit el milió i mig d'euros que han costat les obres d'adequació de l'espai, i a partir del juliol, l'empresa privada Incubio serà qui gestionarà l'equipament en els propers quatre anys. A banda del projecte del canòdrom avui s'ha aprofitat per presentar el projecte dels entorns que preveu el govern municipal, i que inclou equipaments i una gran zona verda. En aquesta illa de més 18.000 metres quadrats, a més del Parc de Recerca Creativa, s'hi han projectat un poliesportiu, un equipament cultural de barri i una escola bressol. Unes instal·lacions que quedaran envoltades per una àmplia zona verda. Un projecte, de moment, aprovat de forma provisional. El tràmit definitiu queda en mans de la Generalitat. En qualsevol cas, l'execució d'aquestes obres es durà a terme, de ben segur, el mandat que ve.

Postals sonores de Barcelona per a mòbils o una plataforma per poder projectar una pel·lícula o documental al cinema en funció de la demanda són alguns exemples de projectes que es duran a terme al nou Canòdrom Parc de Recerca Creativa. El nou equipament vol ser un centre de referència que serveixi per connectar emprenedors i creatius amb el món de la empresa i també amb inversors i fonts de finançament que ajudin a fer realitat els projectes. Està previst que el Parc entri en funcionament durant el segon semestre de l’any.

Un edifici singular

Les obres per adequar el Canòdrom a aquest nou ús tenen un pressupost d’1,5 milions d’euros, van començar l’octubre de l’any passat i finalitzaran al juliol. L’edifici, de titularitat municipal des de 2010, té 1.300 metres quadrats de superfície. Es va construir el 1962 i  és una obra de referència de l’arquitectura catalana moderna. La gestió del nou Parc de Recerca Creativa, però, estarà a mans privades, les de l’empresa barcelonina Incubio. En serà l’adjudicatària durant quatre anys mitjançant una concessió. Incubio és una empresa líder al sector que es dedica a ajudar els creatius a fer-se un lloc en el mercat. En molt poc temps, només quatre anys, han ajudat a crear 16 empreses creatives i vuit equips de projectes de videojocs, cosa que ha generat 120 llocs de treball.

Nous equipaments i un parc públic als voltants

L’Ajuntament també vol convertir el Canòdrom en un nou equipament de dinamització de Sant Andreu. Per això, s’aprofitarà la creació del nou parc per millorar els entorns de l’edifici i construir diversos equipaments que estaven a la llista de reivindicacions de les entitats veïnals. En total hi haurà tres edificis. Un dels nous equipaments serà un poliesportiu de 3.800 metres quadrats al carrer de Can Ros; l’altre, un centre de barri al carrer del Cardenal Tedeschini amb el carrer Pardo i, el tercer, una nova escola bressol municipal. Tot plegat, envoltat de noves zones de parc públic que ocuparan una superfície d’uns 4.000 metres quadrats. Segons el consistori, el nou Canòdrom permetrà completar un nou eix de la creativitat i la innovació a Barcelona, juntament amb la Fàbrica de Creació Fabra i Coats i el Disseny Hub Barcelona.

La idea de convertir el Canòdrom en un centre artístic, concretament en la seu del Centre d’Art Contemporani de la Generalitat va néixer amb l’anterior equip de govern, encapçalat per l’alcalde Jordi Hereu. Llavors es van invertir cinc milions d’euros per recuperar part de l’estructura de l’edifici, catalogat com a patrimoni arquitectònic de Barcelona. Dos anys més tard, però, amb el govern de CiU al consistori es va desestimar la idea de traslladar-hi el Centre d’Art Contemporani pels alts costos que representava i es va destituir el director en funcions del Canòdrom, el suís Moritz Küng, tot i haver guanyat un concurs internacional per dirigir l’equipament.

 

Comparteix a: