“A les dones se’ls demana experiència i, als homes, amb potencial en tenen prou”. La frase és de Salima Jirari, consultora en diversitat i membre de la Junta de Dones Visuals, que assegura que les dones del sector audiovisual treballen amb uns pressupostos un 40 % més baixos. La dada surt d’analitzar una cinquantena de pel·lícules candidates als Premis Gaudí 2022. Un estudi que ha anat a càrrec de Dones Visuals al costat de l’Acadèmia de Cinema Català i el col·lectiu Ficcial.

A les dones se’ls demana experiència i, als homes, amb potencial en tenen prou
Salima Jirari, consultora en diversitat i membre de la Junta de Dones Visuals

L’informe també conclou que totes les pel·lícules per sobre dels 3 milions d’euros estan dirigides per homes. Així, el pressupost més alt d’una directora és d’1.800.000 euros i el més alt d’un director és de 6.500.000 euros.

Salima Jirari explica que hi ha una resistència del sector a transformar-se i una inèrcia que fa que a l’hora de rebre fons públics s’aposti pels directors amb qui ja s’ha treballat pensant que “aquella narrativa funciona perquè sempre ha estat la mateixa”.

Segons Puche i Jirari, les conseqüències de treballar amb aquest 40 % menys de pressupost són, entre d’altres, que “es precaritzin” els equips en pel·lícules liderades per dones. A banda, apunten que treballar amb baix pressupost també afecta la distribució i la promoció dels films, “ambdues vitals”. “És molt frustrant arribar a fer una pel·lícula i que després la gent no la vegi”, diu Puche. Aquesta cineasta afirma que la majoria de produccions es fan amb diner públic i, per tant, hi ha una qüestió de responsabilitat per part de les administracions.

Si estem pagant pel·lícules masclistes i racistes, tenim un problema
Carme Puche, cineasta i membre de la Junta de Dones Visuals

Suspens en paritat i en diversitat

Una altra de les conclusions a què s’ha arribat a partir de la radiografia del sector del cinema català és que els càrrecs de lideratge femení (direcció, guió i producció) se situen en el 30 per cent de mitjana. I segons Dones Visuals, “aquesta dada està estancada des de fa tres anys”. En el fons, afirma Salima Jirari, és una qüestió de poder i de qui pot accedir a explicar les històries i en conseqüència participar de crear l’imaginari que ens fa relacionar-nos i fer-nos una idea del món que ens envolta.

Jirari afirma que la paritat és “una qüestió urgent que no hauríem d’estar demanant” i afegeix que “és una qüestió de justícia”.

Petita Victòria al Parlament

A principis de novembre, el Parlament va resoldre, a través de la seva comissió d’Igualtat i Feminismes, instar el govern a fer efectives les demandes de Dones Visuals (pàgina 14 de la resolució). Entre d’altres, hi ha la incorporació de persones especialitzades en perspectiva de gènere i interseccionalitat a les comissions de valoració de projectes. Des de Dones Visuals estan a l’expectativa de si es durà a terme realment o si només quedarà en paraules.