'Bona nit, Rambles' documental
Foto cedida pel Festival de Sant Sebastià

(ACN) La Rambla de Barcelona és un dels carrers més retratats de la ciutat i l’artèria principal del turisme de masses. Cada dia són milers les persones que hi passegen. Dues joves directores estudiants de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra, Maria Bareche i Clara Barfull, van decidir esquivar les hores més concorregudes i visitar el passeig de nit, quan els visitants ja han marxat, per copsar què s’amagava rere aquest emblema de Barcelona on l’activitat no s’atura. De la idea en va néixer el documental Bona nit, Rambles, que ha arribat fins a la secció Nest del Festival de Sant Sebastià.

Les directores —totes dues de l’any 2002 i que han cursat Comunicació Audiovisual— van decidir observar i gravar nit rere nit la popular via barcelonina sense saber què s’hi trobarien. Quan menys s’ho esperaven, van aparèixer quatre situacions “sorprenents” de manera “simultània” i van haver d’apostar per gravar-ne només una.

Maria Bareche defineix Bona nit, Rambles com un projecte “eclèctic” d’un espai que sempre ha estat molt divers i pel qual es volien deixar portar. “Anàvem a la Rambla a observar, sense intervenir. Volíem posar de manifest el que vèiem, sense saber si això ens ho quedaríem per a nosaltres o acabaria sent alguna cosa més”, apunta.

Un documental amb perspectiva de gènere

La idea inicial era veure el contrast entre el dia i la nit, però a poc a poc els va sorprendre la preponderància que tenia la presència masculina una vegada s’havia post el sol, segons expliquen en una entrevista amb l’ACN les estudiants. El documental va agafar, llavors, una perspectiva de gènere.

El projecte audiovisual també constata el canvi d’aquesta ciutat al llarg dels anys, la seva “despersonalització de Barcelona” en la línia del que ja passa a les grans ciutats europees. “Cada vegada tot s’assembla més”, expliquen. “De dia és ple de turistes i de nit muta, passant dels estrangers als llauners”, descriu la Clara Barfull.