L’Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya (APDC) ha tornat a celebrar el Dia Internacional de la Dansa al carrer després de dos anys de restriccions per la pandèmia. Un dels objectius de la celebració és donar més visibilitat a la dansa. Per això, l’APDC la treu al carrer.
Tanmateix, enguany s’han volgut organitzar actes “no tant amb professionals com amb gent del carrer, de les escoles, dels centres de dansa”, detalla Xevi Dorca, president de l’APDC. A la plaça d’Orfila, a Sant Andreu, alumnes i monitors de l’Esbart Maragall (i la seva escola), de la Lírica de Sant Andreu i l’Escola Gemma de Dansa han ballat una coreografia de Sílvia Batet inspirada en una de les seves creacions, ‘Oblivion’.
Lectura del manifest del Dia Internacional de la Dansa
Ha estat un espectacle breu, amb recorregut per carrers i places propers a la plaça d’Orfila, on, per acabar, s’ha llegit el manifest del Dia Internacional de la Dansa. Un text que han signat i llegit Toni Jodar i Beatriu Daniel, de l’APDC. Sense lectura, l’APDC ha organitzat actes similars a Horta, amb coreografia de Toni Mira (guanyador del Premi Nacional de Dansa el 2010), i a Sants, amb una acció dirigida per Miquel Barcelona.
El Dia Internacional de la Dansa s’escau el 29 d’abril coincidint amb la data del naixement d’un dels creadors del ballet modern, Jean-Georges Noverre (1727-1810). És un dia per homenatjar els qui han escollit la dansa com a professió i per reivindicar que la dansa també és cultura. I és que, segons un estudi de la SGAE (Societat General d’Autors d’Espanya) realitzat a l’estat espanyol, el 2020 només el 4,3 % de les funcions d’arts escèniques van ser de dansa.