L’IDEAL Centre d’Arts Digitals ha acollit, en dues sessions, el concert immersiu ‘Dalí. La màquina de pensar’. Rafael Plana, pianista i compositor de la banda sonora de l’exposició “Dalí cibernètic“, ha protagonitzat una experiència que agermana ciència, tecnologia i art.
Al capdavant d’un quartet de corda i trompeta ha interpretat la banda sonora de l’exposició —i algun tema més— amb un casc especial instal·lat al cap. Conegut com a sensor EEG, el dispositiu captava l’activitat elèctrica del cervell i traslladava els impulsos a un ordinador que els artistes visuals Jordi Massó i Marcel Bagó han transformat en art visual.
Ones cerebrals
El músic ha explicat que “diversos elèctrodes recullen les ones alfa, beta, gamma i theta que genera el meu cervell i modifiquen certs paràmetres de les imatges que es projecten, com el color o la velocitat del moviment”. El dispositiu sensorial és de l’empresa Neuroelectrics i s’empra en el camp de la investigació mèdica. “Els quatre tipus d’ona que emet el cervell ens parlen del nostre estat emocional. Aquesta eina serveix per estudiar el cervell de persones amb problemes diversos. Aquí la transformem en eina que genera art“, comenta Jordi Sellas, director d’IDEAL.
El títol ‘Dalí. La màquina de pensar’, remet a com Dalí anomenava els primers ordenadors dels anys 50, que relacionava amb l’Ars Magna, la màquina lògica que Ramon Llull havia construït al segle XIII. L’experiència ha volgut reflectir l’interès que el pintor empordanès tenia per la ciència i la tecnologia.
El concert ha tingut lloc a la sala immersiva amb pantalla de 1.000 m² de l’IDEAL. Tot i que les imatges que s’han projectat no són les de l’exposició “Dalí cibernètic”, que ja han visitat 100.000 persones, n’empren alguns elements.