El 21 de maig la Fundació Conservatori del Liceu va celebrar amb un acte al Gran Teatre del Liceu el seu 185è aniversari. El lema de la celebració és “Creixent junts“, que justifica la directora general del centre, Maria Serrat: “El Conservatori del Liceu és part de la societat i creix a mesura que creix la societat”.
La institució va néixer el 1837, 10 anys abans que el Gran Teatre del Liceu, com a Liceu Filharmònic i Dramàtic, perquè inicialment s’hi impartia també art dramàtic. La construcció del teatre es va fer per recaptar fons per a les càtedres que s’hi impartien, atès que l’ensenyament era gratuït. “Un teatre de 3.700 butaques, durant anys el més gran d’Europa, perquè com més entrades es venien més es podia fomentar l’educació musical”, explica Serrat.
10.139 alumnes en el darrer curs
El Conservatori del Liceu no és un únic edifici. De fet, des dels inicis es va fer arribar la docència a tot el territori amb escoles vinculades. “En aquest moment són les escoles de primària musical, les escoles de música. Hi ha 38 convenis amb diferents escoles“, comenta la directora.
La internacionalització ha estat un altre dels puntals de la institució. “Pau Casals va ser alumne i professor”, recorda Serrat. I recalca que “pels màsters que s’imparteixen tenim 177 convenis internacionals”. L’altra valor que destaca la direcció és la transversalitat. I és que, contràriament al que se sol pensar, el Conservatori imparteix graus en especialitzacions de música clàssica, però també de jazz o flamenc. “Les músiques van evolucionant”, afirma la directora.
En el darrer any acadèmic 10.139 alumnes han seguit els programes del Conservatori i s’han atorgat 159 beques. Aquest curs s’han graduat uns 140 alumnes i 80 han obtingut un màster. I és que l’excel·lència i la qualitat, en un marc d’igualtat d’oportunitats, és un altre dels valors fundacionals.