Una trentena de catifes florals, d’11 països diferents guarneixen la plaça de Puig i Cadafalch i perfumen la Font Màgica de Montjuïc. S’han elaborat durant la trobada internacional de catifaires que s’ha fet a Barcelona dins del Congrés d’Art Efímer. Durant set dies la ciutat ha esdevingut la capital d’aquesta tradició que té dos segles d’història. Les catifes es poden veure durant tota la jornada de dijous i, a partir de les 19 h del vespre, els gegants i el bestiari de Barcelona seran els encarregats de desfer-les.
Totes les creacions tenen forma circular, tenen 4 metres de diàmetre i dibuixos colorits amb motius diferents. Sobte veure que aquesta disciplina també es practica a països tant llunyans com el Japó, Corea del Sud o l´Índia on es coneixen com a Rangoli. Aquests guarniments florals han omplert de color i perfum tota la zona. Un espectacle per a la vista i l’olfacte que ha sorprès molts dels qui passegen per Montjuïc. Entre els autors hi ha experts en aquesta tradició vinguts d’arreu del món, com per exemple, Mèxic.
Espai per al debat i la reflexió
Durant els dies que ha durat el congrés també hi hagut espai per a la reflexió i el debat. Entre les qüestions que s’han posat sobre la taula destaca la de presentar candidatura perquè les catifes de flors i l’art efímer siguin considerats Patrimoni de la Humanitat per part de la Unesco. Això serà al març del 2024 i si bé la candidatura s’impulsarà des d’Espanya li faran costat altres països com ara Malta, Bèlgica, Itàlia o Mèxic.