La companyia teatral Jalea és jove i el seu equip també, però l’obra que estrenen aquest divendres, 28 d’abril, als Lluïsos de Gràcia està treballada i pensada fins a l’últim detall, i el seu missatge és clar i contundent: els abusos sexuals són un problema que es repeteix generació rere generació i això s’ha de canviar. I comencen per fer reflexionar el públic, trencant el silenci sobre les experiències viscudes en primera persona.

Per què es diu així?

“Creiem que molts tabús, càrregues i traumes es traspassen de generació en generació pel cordó umbilical. Tant de bo hi pogués haver un condó umbilical per evitar que ens ho traspasséssim“, explica Jana Vallvé, directora artística de ‘Condó umbilical’, que també toca en directe durant l’obra. La idea original i la direcció són d’ella i d’Elena Baliarda, l’altra fundadora de la companyia Jalea que, a més, és una de les actrius principals de l’obra.

Objectiu: trencar el silenci

“El que volem aconseguir és que la gent es pugui sentir identificada, que sigui un motor per trencar silencis i sentin que no estan soles. Per nosaltres també ha sigut un procés i ens ha costat“, explica Elena Baliarda, directora del projecte i actriu.

L’obra parla dels abusos sexuals patits per quatre generacions

Les històries d’abusos sexuals que apareixen a l’obra són pròpies o del seu entorn i són molt diverses. “Parlem de diferents tipus d’abusos sexuals: abusos sexuals a menors, abusos dins la mateixa parella, dins el matrimoni… Hem anat xerrant amb les àvies, amb amigues i ho hem adaptat al context de l’època”, afegeix Vallvé.

Un projecte amb teràpia escènica

Per tirar endavant el projecte han comptat amb l’assessorament de la terapeuta escènica Paula Sanz. Les ha ajudades a construir els personatges perquè fossin més complets, però sobretot les ha fetes treballar les seves històries personals amb l’objectiu de sanar-se. “Hem tingut sessions individuals amb cada actriu i he escoltat les necessitats de cadascuna per veure on estaven els seus bloquejos emocionals i dificultats“, argumenta Sanz que, afegeix, “hem fet treball de trauma perquè hi ha coses que es podien despertar corporalment amb la interpretació”.

Residència artística a Lluïsos Teatre

En els últims dos mesos l’equip de la companyia Jalea ha estat en residència al teatre dels Lluïsos de Gràcia. El projecte, però, ve de molt lluny, ja que fa dos anys que hi treballen i, ara, poder assajar en un teatre els ha permès passar l’obra del paper a l’escenari. A més, esperen que les dues actuacions programades per divendres, 28, i dissabte, 29 d’abril, als Lluïsos, els permetin obrir-se camí en altres teatres.