El procés de selecció d’un nou director del CCCB arrenca amb discrepàncies internes. El comitè d’empresa d’aquest equipament cultural qüestiona en un comunicat el perfil exigit per al futur responsable del centre i assegura que es busca més un gerent que no “un director d’un equipament cultural amb vocació internacional”. Segons els treballadors, la convocatòria, publicada el 28 de febrer al DOGC, prioritza una sèrie de requisits d’àmbit de l’administració pública.
En el punt de mira, el requisit de dominar el català i el castellà en el moment de presentar la sol·licitud. Els treballadors apunten que es un indicatiu del perfil “poc internacional” fixat a les bases i alerten que pot allunyar professionals europeus. Per això, destaquen que altres equipaments com el MACBA van donar un any de marge als candidats per aprendre català i castellà. Un termini que consideren pot evitar la “discriminació” dels professionals europeus amb bon currículum.
Els treballadors demanen transparència en el procés de selecció
D’altra banda, els treballadors recorden que des del 2011 que demanen una convocatòria pública per escollir l’equip directiu. I reclamen que sigui un procés que garanteixi la transparència en els processos de selecció i asseguri la idoneïtat dels candidats.
Des del 2014 el director del CCCB és Vicenç Villatoro, que va renovar el càrrec l’any 2015. Aquest 2018 el consorci del centre, format per la Diputació i l’Ajuntament de la ciutat, va convocar un concurs públic per ocupar el càrrec.
La Diputació diu que les bases segueixen “escrupolosament” la llei
La Diputació de Barcelona, que és qui s’ha encarregat de donar suport jurídic per el·laborar les bases de la convocatòria pública, ha explicat a betevé que no vol entrar a valorar l’opinió del comitè d’empresa sobre aquesta qüestió. Tot i això, sí que han volgut matisar que les bases han estat consensuades amb l’Ajuntament de Barcelona i que segueixen “escrupolosament” la llei en matèria de llengua.