Quarta visita a Barcelona de la Cloud Gate Dance Theater of Taiwan, que va recalar per primer cop a la ciutat el 2007, també al Mercat de les Flors, amb ‘Moon water’. Més tard va ser ‘Wild cursive’ al TNC (2010) i ‘Pine smoke’ al Teatre Grec (2018). Ara és el torn de ’13 tongues’, que, a diferència dels muntatges anteriors, no du la signatura del fundador de la companyia, Lin Whai-Min, ja retirat.

’13 tongues’ és una creació del nou director artístic des del 2020, Cheng Tsung-lung. La coreografia està inspirada en la seva infància als carrers del districte més antic de Taipei, Bangka, i, en particular, al personatge que dona títol a l’espectacle. El 13 llengües va ser un contacontes de carrer molt popular, a qui Cheng no va conèixer, però de qui li parlava la seva mare.

Tradició i modernitat

L’espectacle trasllada a l’escena l’ambient bulliciós i colorista de Bangka que recorda el coreògraf. “On s’ajuntaven prostitutes, gàngsters, venedors ambulants i rituals religiosos en un mateix entorn. Hi havia una energia única”, explica Cheng.

Com és marca de la casa, es barregen elements tradicionals amb d’altres de moderns, començant per un vestuari llampant en què predominen els colors fluorescents. Però també la música, que fon cançons populars amb electrònica. Tècniques de respiració, taitxí i arts marcials internes són part de l’entrenament dels ballarins. “Però, com a joves d’una nova generació, estem obligats a emprar els elements tradicionals per transformar-los en nous moviments del cos”, comenta Cheng.

La Cloud Gate Dance Theatre està considerada la millor companyia de dansa contemporània d’Àsia i una de les millors del món. Actua regularment en festivals i teatres dels Estats Units, Anglaterra, Alemanya i Rússia. La seva estada al Mercat de les Flors s’emmarca en el cicle Panorama Taiwan, fruit de les sinèrgies entre l’equipament i el National Theatre and Concert Hall de Taipei.