Cinc muntatges teatrals, a més de xerrades, col·loquis, tallers i lectures dramatitzades, configuren el cicle #jotambé, violències de gènere i estructures de poder, inaugurat a la Sala Beckett amb ‘Sota la neu’ (d’Ana Llopart, Sala de baix) i ‘Sandra’ (de Daniela Feixas, Sala de dalt).
El cicle, comissariat per la Unitat d’Igualtat de la UOC, proposa una aproximació artística al fenomen de les violències de gènere i les arrels que les generen: les estructures de poder patriarcals. Parlant de ‘Sandra’, de Daniela Feixas, l’actor Josep Julien comenta que “el muntatge es serveix dels mecanismes del thriller per convidar a una reflexió sobre la violència masclista i a una esperada revisió entre el públic masculí”.
‘Sandra’, inspirada en fets reals
‘Sandra’, mereixedora del Premi SGAE de Teatre el 2019, és un muntatge interpretat per Elena Tarrats i Josep Julien. Un escriptor de novel·les policíaques rep, una nit, la visita inesperada d’una nena de 13 anys (Sandra) que li demana poder dormir al jardí. Confós, el novel·lista, que reconeix cert carisma en la nouvinguda, hi accedeix.
El problema és que no serà una sola nit, sinó diverses. Comença una estranya relació entre dos personatges solitaris que descabdella una trama d’intriga. L’obra està inspirada en la història d’una nena que Feixas i Julien van conèixer. “Sandra fa honor a una Sandra real. Ens sentim conmoguts i, d’alguna manera, és com si cada nit li dediquéssim la funció”, comenten Tarrats i Julien.
#jotambé
El cicle, que té lloc del 7 d’abril al 18 de juny, pren el títol de ‘Me too’, el moviment que van incitar, als Estats Units, les denúncies d’abusos sexuals que van recaure en un notable productor cinematogràfic de Hollywood. A ‘Sandra’, de Daniela Feixas, i a ‘Sota la neu’, d’Anna Llopart, les seguiran ‘Amazones’, d’Agrupación Señor Serrano, orientada al públic infantil; ‘El que no es diu’, de Marilia Samper, i ‘Una niña es una cosa a medio formar’, d’Eimer McBride.