CEAQUA, la Coordinadora Estatal de Suport a la Querella Argentina, ha rebut aquest dilluns el 37è Premi Internacional Alfonso Comín. El guardó reconeix la tasca de les més de 200 entitats que aplega i que estan implicades en la defensa de la memòria històrica. També per la seva lluita perquè es faci justícia a les víctimes del franquisme i perquè els responsables siguin castigats penalment.

Roser Rius, membre de CEAQUA, ha destacat la importància d’aquest premi “perquè se sàpiga que hi ha molta gent represaliada i que aquestes víctimes volem que es faci justícia, que surti la veritat i, si és possible, que hi hagi reparació. Encara que les demandes no continuïn, el cop d’efecte està fet“. També ha assegurat que la dotació del premi els ajudarà a tirar endavant projectes, com els processos judicials i l’impuls de la Xarxa de Municipis per la Memòria Històrica.

Durant l’acte, que ha presidit l’alcaldessa, Ada Colau, la presidenta del patronat de la fundació i vídua d’Alfonso Comín, Maria Lluïsa Oliveres, ha denunciat que, 47 anys després de la mort de Franco, “no hem viscut una democràcia plena, hem viscut un postfranquisme maquillat i hem girat full” i que “la dictadura feixista espanyola encara avui belluga la cua”.

Compromís amb la justícia social

El Premi Internacional Alfonso Comín, que atorga la Fundació Alfonso Comín, reconeix públicament des del 1984 persones i col·lectius compromesos amb la justícia social. En la darrera edició, el 2019, el guardó es va concedir al fiscal i magistrat emèrit del Tribunal Suprem José Antonio Martín Pallín i al catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de Sevilla Javier Pérez Royo.

Els assistents a la cerimònia d’avui han recordat l’absència de Toni Comín, fill de l’impulsor dels premis Alfonso Comín i que viu exiliat a Brussel·les des del 2017.