Demà, dissabte, serà l’últim dia de funcionament de la Biblioteca Sant Martí de Provençals després de 54 anys de funcionament a l’emplaçament actual. Va ser una de les primeres de la ciutat i la més petita, amb només 280 metres quadrats. Durant molt de temps va donar servei als barris veïns que encara no en tenien.

Durant les properes setmanes es buidarà i es triaran els llibres que aniran a la nova biblioteca. Mentre s’acaba el nou equipament, els usuaris, prop de 19.000, hauran de fer servir les biblioteques properes.

La nova Biblioteca Gabriel García Márquez

Els treballs per acabar el nou equipament estan molt avançats. Tindrà 3.000 metres quadrats, 10 vegades més gran que l’actual, amb un fons de 40.000 volums, i estarà especialitzada en literatura sud-americana. De fet, es dirà Gabriel García Márquez en homenatge a l’escriptor colombià. Serà la biblioteca central del districte i la cinquena més gran de la ciutat.

Està estructurada en una sèrie d’interplantes molt obertes que van de la zona més lúdica, al soterrani, a la part més tradicional de la biblioteca, on trobem no només la col·lecció, sinó també espais de confort, de viure la biblioteca

Neus Castellano, directora Biblioteca Gabriel García Márquez


Una altra de les característiques especials de la biblioteca de Sant Martí és l’arquitectura. Es tracta d’un edifici amb dos volums units a l’interior per un pati central. S’ha fet amb panells de fusta i les façanes estan revestides de jàsseres i forjats.

La nova biblioteca preveu obrir a la primavera i, tot i que no volen avançar una data concreta d’inauguració, voldrien que fos per Sant Jordi de l’any vinent.