L’arribada de la borrasca Fien a Barcelona no ha deslluït la tradicional benedicció dels animals domèstics del dia de Sant Antoni, que enguany arriba a l’edició 198 i que ha estat protagonitzada especialment per gossos. Un centenar de persones hi han participat. La tradició diu que, amb aquesta litúrgia, les bestioles queden protegides durant tot un any d’accidents o malalties.

Aquesta celebració està associada a la cavalcada dels Tres Tombs, que la memòria popular assegura que se celebra des del 1826. Es fa el dia 17 i també el dia 21, davant l’Escola Pia. Com ja és habitual, els animals, que han estat beneïts amb una branqueta de romaní, han pogut pujar també a la capella de l’escola per veure Sant Antoni.

Els gossos, protagonistes dels Tres Tombs

Veïns de Sant Antoni i d’altres barris han aprofitat el matí per apropar-se a la capella i beneir els seus animals de companyia. Aquest és el cas del David Mayo, que explica que és la primera vegada que ve, o la Patrocinio, que porta les seves dues gossetes, una de les quals malalta. Assegura que prova la benedicció per si la gosseta millora.

El pare Lluís Marañón ha explicat a betevé que ja fa 198 anys que aquesta tradició es fa a la capella de l’Escola Pia.

Cavalcada dels Tres Tombs de Sant Antoni 2023

La benedicció es repetirà aquest cap de setmana, durant la celebració dels Tres Tombs del 2023. La cavalcada està formada per nombrosos carruatges amb cavalls, ases i someres, que recorren diversos carrers. Enguany, la desfilada començarà a les 11 h de dissabte des del carrer de Tamarit amb l’avinguda del Paral·lel i finalitzarà al carrer de Manso, després de passar per altres carrers del barri i del centre, com ara la plaça de la Universitat, el carrer de Pelai, la Rambla o el carrer de l’Hospital.

A les 10.30 h, davant de l’Escola Pia, Montserrat Argelich i Solé, presidenta de l’Antic Gremi de Traginers d’Igualada, llegirà el pregó dels Tres Tombs. Tot seguit, es durà a terme la benedicció dels animals davant de l’Escola Pia de Sant Antoni.