Sants estrena un mural de gran format. Es tracta d’una obra d’uns 300 m2 de l’artista Roc Blackblock que reprodueix una fotografia de la família Burés Fàbregas de l’any 1941. La iniciativa l’encapçala el fill d’una de les protagonistes que apareix a la imatge, la nena rossa amb trenes que jeu a terra. Amb l’encàrrec, el veí santsenc Carles Pageo ha volgut homenatjar la pagesia de Sants, un dels motors econòmics de l’antic municipi, i alhora fer un regal molt especial a la seva mare.

La idea va sorgir fa anys, quan el Carles Pageo va pensar que calia reivindicar el passat agrícola santsenc. Llavors, va veure clar que la paret mitjana de l’edifici familiar situat al carrer de la Riera de Tena, 54, era ideal per pintar-hi un gran mural que homenatgés la pagesia del barri. Per fer-ho, ha rescatat una de les imatges de l’àlbum familiar presa en un dels camps de l’època.

Hi ha poques fotografies que il·lustrin la feina al camp i em va semblar molt significativa”
Carles Pageo, veí i impulsor del mural homenatge a la pagesia santsenca

Hi apareixen els avis de Pageo vestits amb roba de feina, i també la seva mare. Els protagonistes estan en un dels camps de conreu de la família i s’hi veu també un carro tirat per un cavall, dels que s’utilitzaven a l’època per llaurar la terra. “Quan vaig veure la fotografia vaig saber que era la que havia d’usar per encarregar el mural, perquè no existeixen gaires imatges que il·lustrin la feina al camp”, explica el Carles.

Pageo es va posar en contacte fa més d’un any amb el conegut muralista Roc Blackblock per proposar-li el projecte. I des de llavors hi han estat treballant. “La gestió d’un projecte així és llarga perquè han fet falta moltes trobades amb la família i l’obtenció dels permisos per executar l’obra, que són massa feixucs”, ha explicat Blackblock a betevé. “Han estat un any i vuit dies de feina intensa”, afegeix.

Un projecte així és molt llarg perquè hi ha molta feina invisible”
Roc Blackblock, muralista

L’obra ocupa una superfície de 30 metres d’altura per 10 d’ample. L’artista ha utilitzat pintura plàstica i esprai per fer el mural. I ha trigat una setmana i mitja a pintar-lo, en total unes 100 hores. Tot i que el mural ja està enllestit, s’inaugurarà de manera oficial diumenge, quan la família te previst sorprendre l’homenatjada amb un acte popular al carrer, en què participaran els Tabalers de Sants.

Blackblock denuncia que fer un mural al carrer costa massa temps

Blackblock explica que ha acceptat l’encàrrec d’aquest nou mural pel component històric que representa i perquè encaixa a la perfecció amb el seu projecte Murs de bitàcola, que va engegar ara fa un any amb l’objectiu de recuperar la memòria històrica als barris. No obstant això, l’artista ha denunciat que la burocràcia dificulta massa l’obtenció dels permisos que es requereixen per iniciar una obra d’aquestes magnituds a la via pública. “Hem trigat un any a tenir el permís per pintar el mural”, lamenta.

Més endavant, el mural incorporarà una placa metàl·lica que inclourà un codi QR amb què els visitants podran tenir un context històric sobre la pagesia i el món rural santsenc de principis del segle passat. El contingut l’elaborà l’entitat Memòria Històrica de Sants.