La figura d’Eusebi Güell (1846-1918) no és gaire coneguda i, en canvi, és qui va confiar amb l’obra de Gaudí per dur-lo a la fama. “Volem donar a conèixer el personatge i aprofundir en l’aportació i llegat”, ha dit Carme Perella, directora del Palau Güell. Güell era un dels homes més rics del país i va encarregar al seu amic Antoni Gaudí la construcció del Palau Güell, que es va convertir durant anys en la casa de la família del mecenes. Més endavant, aquest espai va esdevenir un escenari on transcorria una vida social molt important. Gaudí i Güell s’admiraven mútuament i, d’això, neix l’amistat que els va unir.

Palau Güell interior

La Diputació de Barcelona està al capdavant de la celebració dels 100 anys de la mort de Güell. La majoria d’actes s’han programat al Palau Güell que, enguany, oferirà dues jornades de portes obertes, una el dia del naixement de Güell (15 de desembre) i una altra el dia de la seva mort (9 de juliol).

El “mapping” de Gaudí serà el protagonista

Es tracta d’un espectacle audiovisual que enllaça la cúpula parabòlica del Palau Güell amb el so d’un orgue. Aquesta cúpula es transforma en un llenç per a la projecció de geometria abstracta basada amb instruments totalment digitals. De fet, aquesta obra està inscrita en la llista del Patrimoni Mundial per la Unesco i  és molt poc coneguda. L’espectacle es farà tots els divendres, de novembre a març (a les 18 i 20 hores) i a l’abril i l’octubre (a les 20 hores) i també s’oferirà una visita nocturna pel palau.

Es programarà el Festival Güell

Hi haurà el Festival Güell, que recuperarà la música clàssica catalana que es va interpretar en el saló central del Palau durant els anys que hi va viure Eusebi Güell. Els concerts es faran els dies 3, 17 i 24 de març al Palau i també al llarg de l’any en diferents espais relacionats amb aquesta figura com són el Palau Moja, els Pavellons Güell o el Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes.

Una exposició dedicada al mecenes

El proper 8 de juliol del 2018 s’inaugurarà una mostra que recorrerà la vida de Güell i el seu llegat: tant de l’industrial, com el polític, el d’arquitectura, de les arts, les ciències, la música i la literatura, l’humanista i el mecenes. L’exposició “Eusebi Güell i Bacigalupi, patrici de la Renaixença” s’organitzarà en sis grans àmbits per aprofundir en la figura d’aquest personatge.