'Alcarràs' de Carla Simón

(ACN) Ja es coneixen les nominacions als Premis Gaudí 2023. La multipremiada ‘Alcarràs’, de Carla Simón, i ’Un año, una noche’, d’Isaki Lacuesta, amb 14 nominacions, són les pel·lícules que parteixen com a favorites en la quinzena edició dels guardons. Les segueixen ‘Pacifiction, amb onze, i ‘Suro’, amb deu.

L’Acadèmia del Cinema Català ha anunciat els noms que passen a la segona volta de votacions. De moment, entre els finalistes hi ha una presència majoritària de dones. El palmarès definitiu es donarà a conèixer el 22 de gener al MNAC.

El palmarès definitiu dels Premis Gaudí, el gener

Dels 68 títols candidats (34 llargmetratges de ficció, 10 documentals, 3 pel·lícules per a televisió, 11 curtmetratges i 10 films europeus), un total de 31 produccions han passat a la segona volta de votacions, que arrenca aquest dimecres i que es mantindrà oberta fins al 16 de gener. 

Aquesta edició inclou com a novetats les categories de millor direcció novella, millor interpretació revelació i millor guió adaptat.

Estatueta Premis Gaudí

Les principals nominacions dels Premis Gaudí 2023

A la categoria de millor pel·lícula hi competiran quatre produccions en llengua catalana: ‘Alcarràs’, de Carla Simón; ‘Suro’, de Mikel Gurrea; ‘Nosaltres no ens matarem amb pistoles’, de Maria Ripoll, i ‘El fred que crema’, primer llargmetratge de ficció de Santi Trullenque.

Estan nominades a millor pel·lícula en llengua no catalana els films ‘Un año, una noche’, d’Isaki Lacuesta; ‘Pacifiction’, d’Albert Serra; ‘La maternal’, de Pilar Palomero, i ‘Mantícora’, de Carlos Vermut.

Pel que fa a la millor direcció, se’l disputaran quatre directors que ja han aconseguit aquest premi en anteriors edicions dels Gaudí. Albert Serra per ‘Pacifiction’; Carla Simón per ‘Alcarràs’; Isaki Lacuesta per ‘Un año, una noche’, i Pilar Palomero per ‘La maternal’.

La categoria de millor protagonista femenina se la disputaran quatre actrius ben reconegudes: Anna Castillo, pel seu paper a ‘Girasoles silvestres’; Bárbara Lennie, per ‘Los renglones torcidos de Dios’; Vicky Luengo, per ‘Suro’, i l’actriu francesa Noémie Merlant, per ‘Un año, una noche’. A la categoria de millor protagonista masculí estan nominats l’actor francès Benoît Magimel, per ‘Pacifiction’; l’argentí Nahuel Pérez Biscayart, per ‘Un año, una noche’; Pol López, per ‘Suro’, i Oriol Pla, per ‘Girasoles silvestres’.

Pel que fa a la nova categoria de millor interpretació revelació, es disputaran el Gaudí un actor i tres actrius. Per un costat, Albert Bosch opta al premi per ‘Alcarràs’; Xènia Roset, també per ‘Alcarràs’; Carla Quílez, per ‘La maternal’, i Zoe Stein, per ‘Mantícora’.

Pel que fa al millor film europeu, estan nominades ‘Cinco lobitos’, dirigida i escrita per Alauda Ruiz de Azúa; ‘La isla de Bergman’, dirigida i escrita per Mia Hansen-Løve; ‘La peor persona del mundo’, dirigida per Joachim Trier, i ‘Petite Maman’, dirigida i escrita per Céline Sciamma.