Juntament amb el seu inseparable Lloro del 36 i el gegantó Xavier el Bomber, el Bernat i la Maria, Gegants del Poblenou, són dos dels símbols de la imatgeria festiva del barri. Aquest anys en fa 70 que les parròquies del barri els van adquirir a l’emblemàtica botiga El Ingenio, de Ciutat Vella. Per celebrar l’efemèride, la colla gegantera organitza aquest diumenge una plantada, un ball i una cercavila coincidint amb la Festa Major del Poblenou.

Portats pels estibadors del port

Els gegants, que representen una parella de reis medievals, es van adquirir el 1953 per tal que participessin a la processó del corpus. Als anys 50, però, no hi havia colla i els encarregats de portar-los van ser els estibadors del port. Segons Albert Borràs, membre de la colla gegantera, el fet que fossin persones no expertes va comportar que els gegants patissin danys i haguessin de passar pel taller sovint.

20 anys oblidats a la cripta de Santa Maria del Taulat

La Maria i el Bernat van participar a la processó del Corpus fins a l’any 1965, quan es van prohibir aquest tipus de celebracions i la parella va quedar guardada a la cripta de la parròquia de Santa Maria del Taulat.

L’any 1981 la Coordinadora d’Entitats del Poblenou els va voler recuperar per a la festa major, després de restaurar-los. Posteriorment, el 1997, les figures es van tornar a renovar i el 2014 se’ls van col·locar dos vestits nous, sempre conservant l’estil de reis medievals.

La nova joventut dels gegants

Ara, amb una colla gegantera amb una quarantena de membres, els gegants viuen una segona joventut i són molt coneguts pels veïns, en especial la canalla. Aquesta festa major celebraran l’aniversari amb la participació de la geganta Núria Feliu.