Des del 14 fins al 17 d’octubre, el Recinte Modernista de Sant Pau es vesteix de gala per ser l’escenari de la 34a edició del 080 Barcelona Fashion. En aquesta ocasió es posa en el punt de mira l’upcycling —és a dir, transformar materials reciclats en peces de roba— i la sostenibilitat. La plataforma, impulsada per la Generalitat, manté com a prioritat elevar el sector de la moda de Catalunya a escala internacional a través de la innovació i la creativitat.

Durant l’esdeveniment, desfilaran 24 firmes de moda que presentaran les seves col·leccions de la propera temporada. Hi trobarem noms coneguts com Custo Dalmau, que hi està present des de la primera edició, i la firma Escorpion, que va ser l’encarregada d’inaugurar l’edició passada. També Simorra, una marca catalana de renom, i Carlota Barrera, que s’està fent un lloc en el panorama nacional gràcies a la seva col·lecció lliure de barreres de gènere.

Totes aquestes marques consolidades acompanyaran firmes emergents que participaran per primer cop en el 080. És el cas, per exemple, d’Alsedà. La seva creadora, Ariadna Massana, ha explicat a betevé que creu “al cent per cent” en les peces reutilitzables fetes amb teles de primera qualitat.

Estrena de propostes amb petjada catalana

La inauguració del 080 Barcelona Fashion ha començat amb la desfilada de Lebor Gabala, de la dissenyadora Maite Muñoz, en què ha presentat la proposta de primavera-estiu 2025. També hi ha estat present la marca catalana Simorra amb la seva col·lecció “The memory of time”. Eva Dimas, cap de disseny i de marca, ha catalogat la col·lecció com “un tribut a l’evolució que aprèn del passat però mirant al futur”. A més, Victoria Mitjans, directora creativa de la firma, ha explicat com han recuperat tècniques artesanals com el tie-dye per combinar-les amb teixits més moderns.

Un projecte sostenible per a una Barcelona a la moda

Per clausurar la 34a edició, la passarel·la 080 Barcelona Fashion es retrobarà amb la proposta del 080 Reborn, que també promociona el reaprofitament de teixits presentant una col·lecció de roba cent per cent reciclada. En aquestes peces hi ha l’estilisme de Fermin+Gilles. El propòsit de tancar l’edició amb aquesta desfilada és conscienciar els assistents sobre l’impacte mediambiental de la indústria de la moda i sobre com es pot revertir.

Durant quatre dies, a més de les passarel·les, l’espai de Sant Pau acollirà el “TexMeeting connects”, una taula rodona en la qual es parlarà sobre com afecten el nostre entorn la IA, l’auge de la 5G i les dades massives (big data). A més, es lliuraran els premis Love Halston Scholarship Challenge 2024 per als estudiants de l’últim any d’estudis IED. També hi haurà una open area on els assistents podran gaudir de l’ambient de la fira amb l’acompanyament musical d’un DJ. L’accés a aquest espai, que permet veure les desfilades a través de pantalles, és gratuït, i només cal acreditar-se prèviament a través del web.