Les entrades de teatre es compren a la “guixeta” o a la “taquilla”? El servei de consultes lingüístiques de la llengua catalana Optimot ha detectat que aquest és un dels mots que genera més confusió entre els usuaris de la llengua catalana. El cercador de l’Optimot permet, precisament, resoldre dubtes en relació amb l’ús correcte de la llengua. Unes qüestions que ara també es poden resoldre al seu llibre ‘101 dubtes del català resolts per l’Optimot’, un manual que recull les consultes més reiterades al seu web. 217 pàgines que volen contribuir a resoldre dubtes sobre l’ortografia, la morfologia, la sintaxi i el lèxic. El llibre també incorpora una sèrie de vinyetes que il·lustren, amb un toc d’humor, alguns dels continguts del llibre.

Els dubtes engloben consultes de totes les categories de la llengua

Quan l’editorial Rosa dels Vents va proposar al servei de consultes lingüístiques fer un recull de les preguntes més freqüents, van pensar que la publicació hauria de plasmar dubtes de totes les categories de la llengua: morfologia, gramàtica, sintaxi, lèxic, ortografia, fraseologia, etc. Una de les consultes més detectades són el accents diacrítics. Ocupen la primera posició del podi dels dubtes relacionats amb la llengua catalana. Per això són els protagonistes del primer capítol del llibre.

llibre optimot 101 dubtes del català

L’Optimot, referent en la divulgació de la llengua

L’Optimot es va crear l’any 2008 amb l’objectiu de difondre la normativa lingüística vigent i d’explicar qüestions relatives a l’ús de la llengua, d’una manera concisa i didàctica. El servei, impulsat per la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura, amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Catalans i el Termcat, a hores d’ara té més de 14.000 usuaris registrats i 18 milions de visites l’any. El cercador és un dels webs més consultats de la Generalitat de Catalunya, i en els darrers quatre anys ha tingut prop de 70 milions de visualitzacions.

El cercador lingüístic en línia de l’Optimot integra diferents diccionaris i recursos lingüístics. També disposa d’un Servei d’Atenció Personalitzada al qual es poden enviar consultes quan les opcions de cerca no resolen el dubte.