L’ús de la realitat virtual pot convertir-se en una eina mèdica per pal·liar el dolor que senten alguns pacients. Després de diversos estudis que demostren que això és possible, un grup de recerca de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) està investigant l’ús d’aquesta tecnologia, per exemple, a la consulta del dentista i en pacients amb fibromiàlgia.

Amb la realitat virtual podem manipular la percepció [del dolor] i ajudar les persones a fer la rehabilitació d’una manera millor”
Pierre Bourdis, investigador i responsable del laboratori de tecnologies immersives de la UOC
Ulleres de realitat virtual del laboratori de tecnologies immersives de la UOC

Pierre Bourdis és responsable del laboratori de tecnologies immersives de la UOC i afirma que la realitat virtual ajuda psicològicament els pacients a sentir menys dolor: “Hi ha persones que tenen dolor en moure’s o que, fins i tot, tenen por de moure’s perquè saben que els fa mal. Amb la realitat virtual podem manipular la percepció i ajudar-les a fer la rehabilitació d’una manera millor, assegura.

El de tecnologies immersives és un dels nou laboratoris d’experimentació que hi ha al nou edifici de recerca de la UOC, ubicat al districte del 22@. L’espai s’ha inaugurat aquest divendres amb la visita del president de la Generalitat, Pere Aragonès. Entre el centenar de projectes que acull el centre d’investigació, també hi ha el Wireless Networks Research Lab (WINE), un grup que desenvolupa un tipus de sensors que no necessiten bateria ni endolls per funcionar.

El sensor és capaç de detectar la concentració de sal en la suor i determinar si una persona està deshidratada”
Xavier Vilajosana, investigador principal de WINE
Prototips de sensors per desenvolupar roba intel·ligent del projecte WINE, un grup de recerca de la UOC

L’investigador principal de WINE, Xavier Vilajosana, apunta que els prototips que han creat es poden aplicar a desenvolupar roba intel·ligent, incorporant-los a l’etiqueta o la tela d’una samarreta: “El sensor és capaç de detectar la concentració de sal en la suor i determinar si una persona està deshidratada. Està pensat per a situacions en què la persona encara no percep que està en un estat de deshidratació”, detalla.

Augment dels grups de recerca a la UOC en els últims anys

La UOC té 51 grups de recerca actualment, la qual cosa representa un 41,7 % més que l’any 2014. El rector de la universitat, Josep Anton Planell, ha assegurat durant la inauguració de l’edifici que la pandèmia ha convertit la UOC en un referent internacional de la transformació digital en l’educació superior i ha aprofitat per demanar la col·laboració del govern per als projectes de futur: “Necessitem complicitat institucional. No estic demanant millor finançament, que també, ni un millor marc legislatiu, que també. El que demano és que ens deixin ser partícips de la construcció d’aquest futur compartit”, ha demanat.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, s’ha referit a la UOC com una eina que garanteix l’accés a l’educació pública. També ha destacat que en l’últim pressupost hi va haver un increment “molt important” en el finançament estructural: “Això no s’atura aquí. Han de continuar tant el finançament estable com el de projectes concrets, com el que avui inaugurem”, ha dit.

Al nou edifici de recerca de la UOC treballaran prop de 800 persones en els diferents espais que s’han creat. Hi haurà aules de realitat virtual, neuroestimulació, experimentació social, fabricació 3D, innovació audiovisual, arquitectura de dades i sistemes ciberfísics.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a