(ACN) Sateliot, amb seu a Barcelona, ha llançat amb èxit quatre satèl·lits a l’òrbita de la Terra aquest divendres a la nit: “La revolució de l’internet de les coses ha començat.” Així ho ha dit el conseller delegat i un dels fundadors de la companyia, Jaume Sanpera, que ha expressat estar molt content. Es tracta de la primera constel·lació d’òrbita baixa amb estàndard 5G per a l’internet de les coses (IdC) i amb cobertura per al 100 % del planeta. Són quatre satèl·lits de la constel·lació 5G-IdC en la missió batejada com a Transporter-11, i que han anat a bord del coet Falcon 9 de la nord-americana SpaceX (fundada per Elon Musk). L’empresa ha organitzat un acte per seguir l’enlairament en directe a l’antic Imax Port Vell de Barcelona.

El llançament estava previst a les 20.19 h d’aquest divendres, però s’ha endarrerit 30 minuts, i això ha suposat allargar una mica més els nervis de l’equip. A pocs minuts per a les nou del vespre, el Falcon 9 ha sortit des de la base aèria de Vandenberg, a Califòrnia (els Estats Units). Sanpera ha afirmat que “per primera vegada a la història de les telecomunicacions el mateix protocol per les telecomunicacions mòbils es podrà fer servir per a les satel·litàries”. És a dir, que no es perdrà la cobertura, i això és únic, ha afirmat el fundador de Sateliot.

sateliot satelits imax port vell barcelona
Foto: Albert Hernàndez

Els satèl·lits tenen una vida útil de cinc anys

Els aparells llançats a l’òrbita de la Terra són del tipus CubeSat 6U, amb unes mides de 20×10×35 centímetres i un pes net de 10 quilograms. Se situaran a una altura d’uns 600 quilòmetres, a 90 graus un respecte a l’altre i gràcies a la tecnologia “es podran moure en cas que pugui haver-hi perill d’impacte“, ha assenyalat el director tecnològic, Marco Guadalupi.

Es calcula que aquests aparells tindran una vida útil de cinc anys, que es destruiran “sense generar brossa a l’espai”, ha puntualitzat, i cada unitat ha suposat una inversió de mig milió d’euros per abastir uns vuit milions de dispositius a partir de finals d’aquest any.

Aplicacions en l’agricultura o el transport de contenidors

La missió busca estendre la cobertura a més sectors, com l’agricultura, la logística i les infraestructures, entre d’altres, i a empreses com ara pimes, multinacionals i administracions públiques. En aquest sentit, el director tecnològic ho ha exemplificat amb l’aplicació al sector primari, amb la col·locació d’un sensor a les vaques dels Pirineus per saber on es troben i el seu estat de salut, entre d’altres. També ha posat un exemple de logística, en el transport de contenidors. D’aquesta manera, “quan es perdin [els contenidors] se sabrà en cada moment on es troben” i, alhora, també se’n podrà saber “la temperatura, la humitat i si han tingut un xoc”.

Aquesta connexió és possible per a les “infraestructures d’iCloud, d’interconnexió i gràcies a una patent, la de Sateliot, que ha impulsat sense haver de crear milers de constel·lacions”, cosa que ha suposat “anar un pas més enllà del 5G normal”, ha dit Marco Guadalupi.

L’esdeveniment ha estat conduït pel youtuber i director del canal ‘Control de Misión’, Josep Calatayud, que també ha retransmès en directe l’enlairament de la missió Transporter-11 amb els seus seguidors.