Un equip d’estudiants d’enginyeria biomèdica de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Industrial de la UPC, l’Arm2u, ha dissenyat i fabricat una pròtesi de braç robòtica que respon als impulsos nerviosos de l’usuari. El prototip ha competit, pilotat per un estudiant de la Facultat de Matemàtiques i Estadística de la UPC, a la competició mundial de pròtesis robòtiques Cybathlon Challenge, que es va dur a terme a Suïssa el maig passat, contra pilots de prototips d’altres països.

Es tracta d’una competició en què persones amb discapacitats físiques posen a prova pròtesis desenvolupades des de l’entorn universitari i empresarial, mitjançant la realització de tasques quotidianes, com manipular i transportar objectes i introduir-los en posicions concretes o en diferents ranures. L’equip de la UPC no va aconseguir acabar la prova amb el temps estipulat però destaquen l’orgull que suposa realitzar un projecte d’enginyeria i presentar-lo internacionalment.

Hem pogut demostrar com un grup d’estudiants pot participar en igualtat de condicions contra equips amb molts més recursos
Aleix Ricou, membre Arm2u

“Poder anar a una competició internacional, amb equips fets per doctorands o empreses privades i poder competir al mateix nivell… se’ns queia la bava”, ha explicat a betevé Aleix Ricou, un dels membres de l’equip. “És un privilegi poder veure la tecnologia d’altres equips i poder veure com és l’enginyeria biomecànica al mon real”, ha afegit. Segons Ricou, han pogut demostrar com “un grup d’estudiants pot participar en igualtat de condicions contra equips amb molts més recursos”.

La pròtesi de l’equip de la UPC Arm2u

Una pròtesi assequible per a tothom

A diferència d’algunes de les seves competidores a la Cybathlon, la pròtesi de l’Arm2u és assequible per a la majoria de butxaques. “És molt més barata que les que podem trobar al mercat, feta amb materials fàcils de trobar i peces que podem crear amb qualsevol impressora 3D”, subratlla Ricou. A més, posaran a la disposició de tothom tot el resultat de la seva investigació, “per si hi ha qui vol perfeccionar-la”.

La pròtesi es mou mitjançant impulsos elèctrics. Uns sensors es col·loquen en músculs concrets (com el bíceps o el pectoral), gràcies als quals es donen ordres al braç. “Si jo faig molta força amb el bíceps la pinça es tancarà molt ràpid i si en faig menys anirà més lenta, amb més precisió”, ha exemplificat Álvaro García, un altre dels membres de l’equip.

Ja preparen un nou prototip

L’ARM2U ja es prepara pel proper repte, la Cybathlon 2024, considerada les olimpiades del sector. Hauran de fer fins a 10 proves amb reptes molt diferents, i ja pensen en una versió millorada del seu braç que, permeti, per exemple desenroscar bombetes i obrir llaunes. Els membres de l’equip recorden que estan oberts a noves incorporacions i, també, a nous pilots que vulguin animar-se a provar la pròtesi i a participar en la competició.