La segona edició de la Barcelona Deep Tech Summit ha estat el punt de trobada d’una cinquantena dempreses emergents, i també de les universitats. La cita serveix, doncs, per posar en contacte els emprenedors i la recerca amb el capital, és a dir, amb els inversors que poden fer que aquests projectes transformadors arribin de manera més ràpida al mercat i a la societat.  

Empreses tecnològiques i transformadores

Que és la “deep tech”? S’anomena així a les empreses que, mitjançant tecnologia profunda com ara la intel·ligència artificial, el big data o el “deep learning”, creen projectes que volen tenir un impacte real en el dia a dia de la societat. Un exemple d’aquesta tecnologia innovadora és l’empresa Biel Glasses. Un dels seus integrants, en Pankaj Sarangal, ens ho explica d’aquesta manera: “La idea de Biel Glasses ve d’un nen que es diu Biel que es fill dels dos fundadors i que té baixa visió. Amb unes ulleres de realitat mixta utilitzem la intel·ligència artificial, la realitat mixta i la visió artificial. Aquestes tecnologies el que fan és una detecció d’obstacles que la persona amb baixa visió no seria capaç de fer per si mateixa”.

La dificultat de trobar inversors

En la Deep Tech Summit les joves empreses han intercanviat coneixements entre si i han pogut seguir les presentacions de fins a 50 ponents experts en el sector, a banda de posar-se en contacte amb possibles inversors.

En aquest sentit, la trobada ha creat l’Investment Forum, en què un grup d’empreses emergents en fase inicial i d’alt potencial tenen l’oportunitat de fer un “pitch”, és a dir, una presentació de curta durada que els serveix per vendre’s davant d’inversors especialitzats.

També es propicien trobades “un a un” entre inversors i empreses emergents de tecnologia profunda (“deep tech) i l’Open Innovation Challenge s’han posat en contacte en sessions individuals a les joves empreses i els grups de recerca de tecnologia avançada amb empreses que busquen solucions innovadores i crear així oportunitats de col·laboració.

Tot i aquestes trobades, aixecar finançament és especialment complicat en aquest sector. “Són projectes que tenen un potencial d’impacte enorme però, a la vegada, la incertesa empresarial és més alta. Principalment perquè la tecnologia és incerta i a l’hora ho és també el model de negoci i, per tant, a vegades, és difícil accedir a aquest finançament“, segons Aleix Valls, el portaveu de la Deep Tech Summit.

Un sector cridat a revolucionar-nos la vida

A Catalunya, segons el Departament d’Acció de la Generalitat, hi ha prop de 300 empreses emergents que treballen amb tecnologies profundes. Aquestes facturen més de 125 milions d’euros i tenen 1.700 treballadors altament qualificats. Es dediquen sobretot a la biotecnologia (40 %), la IA (23 %), la robòtica (8,6 %) i la fotònica (5,9 %). La inversió captada per les “deep tech” catalanes no ha parat de créixer i el 2022 es va tancar amb un rècord d’aportació amb més de 160 M €. 

Barcelona és la capital europea amb més quantitat d’empreses dedicades a les tecnologies profundes, per davant de París i Londres. Valls puntualitza que, “la transferència de la ‘deep tech’ és una assignatura pendent a tot Europa. Europa és bona en I+D i fent recerca, però després, transferir-la al mercat fent aquest retorn a la societat d’aquesta inversió, aquí hem de millorar. Barcelona dins d’Europa ho fa molt bé, però tot i això encara tenim un espai enorme per igualar-nos a altres ecosistemes que ja són més madurs fent aquesta transferència de tecnologia que va de la recerca a la societat“.