La caixa d'eines vista des de l'EEI. Font: Satoshi Furukawa / NASA / eol.jsc.nasa.gov

El descuit de dues astronautes de l’Estació Espacial Internacional (EEI) ha acabat deixant un fet ben curiós al cel, visible des de la Terra només amb l’ús d’uns prismàtics. Es tracta d’una caixa d’eines que es van deixar fora de l’estació mentre estaven fent unes tasques de manteniment i que no es va poder recuperar.

Des del dia 2 de novembre, aquesta caixa d’eines està orbitant al voltant de la Terra per davant de l’EEI, seguint la mateixa trajectòria. Es troba a 400 km d’altura i es mou a 28.000 km/h. Amb el pas del temps, però, anirà perdent alçada. D’aquí a uns mesos s’acabarà desintegrant quan entri a l’atmosfera terrestre. Tot i ser un objecte molt petit, brilla prou per poder-lo veure des de la Terra i, de fet, aquest cap de setmana es podrà observar des de Barcelona.

Què fer per veure la caixa d’eines?

La caixa d’eines es mou seguint la mateixa trajectòria que l’EEI (que es veu a ull nu), però es troba al seu davant. Per tant, primer es veu passar la caixa d’eines i, després, l’estació.

L’astrònom Joan Anton Català (@estelsiplanetes) dona les claus per poder-la veure:

  • tingueu uns prismàtics a mà
  • espereu que surti l’estació per l’horitzó (pel sud-oest)
  • calculeu, a partir de la trajectòria que porta, on s’hauria de trobar al cap de tres o quatre minuts
  • apunteu cap allà amb els prismàtics

Si ho heu fet bé i teniu punteria, el que veureu és un petit punt de llum que es mou seguint el mateix camí que l’estació. Això sí, tingueu en compte que observar la caixa d’eines no és, ni de bon tros, tan fàcil com veure l’Estació Espacial Inernacional. La recepta és clara: seguir els passos, paciència i sort.

Quan es podrà observar?

Aquest cap de setmana hi ha dues oportunitats per veure l’EEI i, també, la caixa d’eines abandonada. La primera serà dissabte a les 18.59 h. El pas de l’EEI tindrà una durada de 4 minuts i assolirà una elevació màxima de 67 graus sobre l’horitzó. Sortirà per l’oest-nord-oest i marxarà pel nord-est.

Si dissabte no podeu veure-la o no aconseguiu identificar la caixa d’eines, no patiu. Diumenge tornarà a circular de sud-oest a est-nord-est l’EEI. Es podrà veure a les 18.11 h i el trànsit durarà 6 minuts. S’aixecarà fins a 72 graus per sobre del terra.

Pendents que els núvols no entorpeixin l’observació

Dissabte s’espera que hi hagi franges de núvols alts i prims. A l’hora del pas de l’EEI i de la caixa d’eines es faran més dispersos, però podrien fer la guitza en el moment de fer l’observació.

Diumenge es repetirà una situació semblant. Hi haurà algunes bandes de núvols alts i prims. A banda, també hi haurà boirina i algun núvol baix, però quedaran al sud de la regió metropolitana.