Els museus no són llocs inanimats. Això almenys és el que reivindiquen des del Museu Marítim. Per això, han decidit fer algunes de les tasques de restauració i rehabilitació d’objectes de cara al públic. Treballen amb tres embarcacions diferents: el vaixell medieval Sorres X, la maqueta de fragata Barcelona -que els alumnes de l’Escola Nàutica utilitzaven per aprendre l’ofici- i una barca dels anys 20 anomenada Jean Marie. En les tasques de restauració d’aquestes embarcacions treballen tres professionals diferents que, a més de desenvolupar les seves feines, atenen dubtes dels visitants.

El Museu Marítim està restaurant un vaixell medieval anomenat Sorres X. Les restes d’aquesta embarcació del segle XIV es van trobar al Baix Llobregat als anys 90 i ara estan treballant per muntar-lo. La tasca s’assembla a la de muntar un trencaclosques. Hi ha infinitat de restes del vaixell que el restaurador arqueològic Albert Vila i el seu equip intenten posar al lloc corresponent. “Identificar peça per peça, unir els fragments perquè estava molt fragmentada i col·locar-la al seu lloc definitiu. No es farà una reconstrucció il·lusionista, sinó se seguirà un criteri arqueològic que seria exposar les peces que realment existeixen.”

“La part secreta dels museus”

A més d’aquesta embarcació, el museu està treballant en la recuperació de la fragata Barcelona i d’una barca de pesca dels anys 20. I també es fa de cara al públic. D’aquesta manera, segons explica l’Enric García, cap de l’àrea de Col·leccions del Museu Marítim, “descobreixes la part secreta dels museus” i pots comprovar que perquè el visitant vegi una peça “hi ha un munt de gent, de professionals que estan treballant. El fet de poder veure com es treballa, poder-te fer preguntes, això és interessantíssim.”

Les tres embarcacions han d’estar enllestides el novembre vinent. Formaran part de la nova exposició permanent del Museu Marítim. Amb aquesta mostra es donarà per acabada la reforma de l’equipament.