És el Morrot i aquí comença l'acció de ‘La fada negra’, una novel·la que trasllada el lector a la Barcelona del 1843. Ho fa a través del Llàtzer Llampades, un excapità de vaixell que enmig dels bombardejos del general Espartero comença a fer de policia i haurà d'investigar diversos assassinats. Xavier Theros, autor ‘La fada negra’ “No vaig haver de pujar gaire perquè en el fons la muntanya no ha canviat tant i les descripcions de l'època, si treiem totes les intervencions que es van fer durant l'Exposició Internacional del 1929, que bàsicament seria l'arbrat, la resta de la muntanya conserva bastant bé el seu aspecte original.” Xavier Theros assegura que va començar a escriure ‘La fada negra’ perquè estava cansat de fer crònica urbana de la ciutat i la novel·la li permetia explotar molt més la seva creativitat. Tot i això, l'elaboració de l'obra ha estat accidentada: els tres primers capítols es van esborrar i l'autor va haver de reescriure'ls de memòria. Xavier Theros, autor ‘La fada negra’ “La novel·la ha costat quatre anys i ha tingut unes nou reelaboracions perquè no et pots escudar que una realitat és així i no pot ser de cap altra manera, sinó que aquella realitat l'estàs creant tu i això crea un estat molt diferent a l'hora d'escriure.” La novel·la ha estat guardonada amb el premi Josep Pla i ja ha esgotat la primera edició. Tot i això l'autor assegura que, de moment, només té la percepció de la crítica, i que veu en la diada de Sant Jordi l'oportunitat perfecta per conèixer de primera mà què pensen els lectors de ‘La fada negra’.

Montjuïc és un dels escenaris principals de “La fada negra”, no només perquè l’acció comença al Morrot, sinó perquè el Castell hi té un paper fonamental en el bombardeig de Barcelona l’any 1843 com a conseqüència de la revolta de la Jamància.

Xavier Theros assegura que va començar a escriure “La fada negra” perquè estava cansat de fer crònica urbana de la ciutat i això el va empènyer a canviar de gènere literari. Remarca que “la realitat a vegades és una mica avorrida i limitada perquè no saps el que pensava la gent fa 50 o 100 anys. En canvi la novel·la et permet especular, crear personatges nous, situacions diferents, llocs que potser no van existir, però l’única preocupació que tens és que les coses siguin versemblants”.

Per aconseguir la versió definitiva de “La fada negra”, l’autor ha necessitat quatre anys i fins a nou reelaboracions. L’inici de l’escriptura va ser accidentat, ja que es van perdre tres dels capítols i Theros els va haver de reescriure de memòria.

Encara no té cent per cent tancada l’agenda de Sant Jordi, però Theros afirma que per ell “la Diada serà una forma d’acostar-se als lectors i conèixer què opinen de la novel·la, ja que fins ara només he tingut la reacció de crítics i periodistes”. Després d’esgotar-se la primera edició, l’editorial Destino ja en prepara la segona i la tercera perquè cap lector es quedi sense llibre. La nit de Reis, “La fada negra” va rebre el Premi Josep Pla 2017 amb el títol “La rosa de pedra”. El guardó està dotat de 6.000 euros.