Un centenar de fotografies ens mostren com era la Fira de Santa Llúcia des de finals del segle XIX fins a l’actualitat. La fira nadalenca més antiga de la ciutat és el fil narratiu d’una exhibició que també recull la història del desaparegut barri de la Catedral.
El president de l’Associació de Festes de la Plaça Nova, Xavier Cordomí, assenyala que les imatges mostren quelcom més que un esdeveniment festiu i comercial. “Des de les transformacions urbanístiques fins als bombardejos de la guerra que creen noves transformacions urbanístiques, des de la pressió immobiliària i fins a la pressió turística. Tot això fa que, avui dia, parlem del barri de la Catedral com d’un barri perdut.”
Reconeixement al plaçanoví Josep Maria Garrut
L’exposició no és només fotogràfica, també inclou un espai dedicat a Josep Maria Garrut, una persona molt vinculada a la plaça Nova. En aquest sentit la mostra presenta la seva vessant de pessebrista amb figures de la col·lecció personal d’en Garrut així com una maqueta del segle XIX feta en suro de com era la plaça Nova.
En Xavier Cordomí explica que en Josep Maria Garrut era una persona que va destacar també pel seu treball pel barri de la Catedral, a més de la gran tasca que va fer com a historiador. “Va ser cronista de la plaça Nova i del barri de la Catedral. Membre de la comissió de festes, director del Museu d’Història de la Ciutat. Va treballar a l’arxiu històric, al Museu de les Arts i Cultures Populars i, a més a més, va ser un pessebrista destacat.”
La mostra ”Perquè avui és Santa Llúcia… pels volts de la plaça Nova” es pot visitar fins a finals de febrer a La Casa dels Entremesos, tot i que els organitzadors no descarten prorrogar-la.