Teresina, Josefina o Ramona són les rajoles que ha recuperat Joel Cánovas. Cada rajola té un nom de dona i li serveix per identificar cada model. Ja en té 500 de diferents. És el caçador de rajoles, com es fa dir a les xarxes socials, des de fa dos anys es mou per la ciutat amb un ull posat a cada sac de runa amb què es creua. És des d’on s’abasteix, a les obres de pisos antics. Per això, el Joel explica que les millors zones per trobar rajoles són Ciutat Vella, per l’antiguitat dels edificis, i l’Eixample, ja que hi ha pisos antics i grans i, per tant, amb moltes rajoles. En aquest temps han anat creant una comunitat que s’avisen quan veuen un sac, així ho explica Joel Cánovas: “Som uns quants ja els que estem buscant i donant avisos a canvi d’avisos, sempre hi ha una mica aquest joc d’intercanviar rajoles, una mica també boletaire, si saps un molt bon lloc, també hi ha gent que no avisa i hi ha gent que avisa quan ja ha passat i ha arrasat.”
Tot va començar per casualitat. El Joel era productor audiovisual i no s’havia fixat mai en el món de les rajoles hidràuliques, però un dia caminant cap a la plaça del Sol amb un amic, Pedro Verón, “Cartoncito”, van parar-se davant d’un sac de runa amb rajoles. A partir d’aquí va néixer l’interès, i la primera idea va ser, junt amb Cartoncito, recuperar les rajoles i emmarcar-les amb cartó. Ara, aquesta idea ha evolucionat i pensen en marcs de fusta i metall i una edició limitada en cartó. Però el que tenien clar és que des del principi volien dotar de contingut i passat cada rajola, per això, les van començar a catalogar, tot i que no sempre és fàcil. Segons el Joel hi ha molta informació als catàlegs i antiquaris, però de vegades resulta impossible trobar-ne la informació.
A més de recuperar les rajoles, el Joel els dona una segona vida. Les transforma en rellotges o mobles a mida, i en poques setmanes obrirà un web per oferir aquests productes. Però també ha decidit posar-les a l’abast de tothom amb un joc. Començarà diumenge, 2 d’abril, al barri de Gràcia, però es farà cada primer cap de setmana de mes i s’anirà movent per la ciutat. Es tracta d’un passallibres canviant els llibres per rajoles. S’amagaran cinc rajoles pel barri i durant tres hores el Joel anirà donant pistes a través de les xarxes socials perquè es puguin. Les pistes es poden trobar a l’instagram del Tile Hunter, el caçador de rajoles. Aquesta, però, no és l’única iniciativa que té al cap, també vol editar un llibre i un documental sobre el món de les rajoles hidràuliques.