La primera referència escrita a la festa major del carrer de la Llibertat es remunta a fa gairebé un segle i mig, però no hi ha constància fotogràfica fins a principis del segle XX. L’exposició “Emocions en llibertat” recull la història del carrer a partir de la primera fotografia que se’n conserva, de l’any 1902. Fotografies de gairebé 80 anys en què el carrer ha estat actiu. I és que hi ha hagut tres etapes diferenciades durant les quals Llibertat ha fet festa major.
Els 600 van aturar la festa uns anys
En una primera etapa el carrer es caracteritzava perquè es guarnia en tres trams, un costum que ha arribat als nostres dies pel que fa a altres carrers, però no aquest. El carrer de la Llibertat va passar a guarnir-se en un únic tram, com ara, quan a finals dels anys 50, amb l’arribada del 600, la festa va caure en decadència. Molts veïns es van comprar torres a fora de la ciutat i gràcies al cotxe hi podien marxar sovint.
Una festa familiar i pels veïns
Durant un temps no es va fer festa al carrer, fins que als anys 70 i 80 es va recuperar la tradició, una època que la Joana Ventura, que va néixer a Llibertat, recorda amb molta il·lusió. Tota la seva família havia estat involucrada a la festa del carrer i el seu avi n’havia estat president. Tot i que encara hi col·labora, creu que ara és molt diferent, abans era tot més familiar i pels veïns: “Sopàvem a baix al carrer cada nit, era molt divertit”, explica, tot mirant una fotografia de l’any 58, quan tenia 11 anys.
L’any 1991, la pèrdua de Ricard Gil, que havia estat president durant molts anys, va portar al carrer a deixar de fer festa major, fins que l’any 99 van tornar, fins ara.
La Comissió de Festes de la Llibertat té actualment una quarantena de persones actives, que han volgut retre homenatge a tots els festers de la història del carrer amb una exposició. La idea va sorgir de Cliclab, un nou espai creatiu ubicat al mateix carrer, que els va proposar de col·laborar coincidint amb la seva obertura i el bicentenari de la Festa Major de Gràcia. La mostra fotogràfica, feta gràcies al recull de Jordi Pablo, de l’Arxiu Festiu de la Festa Major, es podrà veure al número 11 de Llibertat, fins al 28 d’octubre.