La Rosa López ha viscut sempre a la Barceloneta però durant la Guerra Civil la família es va veure obligada a abandonar el barri. Van anar a viure a la Casa de les Punxes. “La casa era enorme, tenia set o vuit habitacions. Després d’un temps d’arribar-hi, una veïna del barri, que no podia viure a la Barceloneta perquè havia molt bombardejos, li va demanar al pare que li deixés una habitació. I també van venir a viure allà”, explica López. 

L’exemple de la Rosa López no és un cas aïllat. A la zona alta de Barcelona van quedar buits molts pisos de famílies benestants que havien marxat ràpidament quan va esclatar la guerra. La Barceloneta va ser un dels barris més afectats per les bombes perquè estava molt a prop d’objectius clau i estratègics: el port i empreses com la Maquinista Terrestre i Marítima i la Catalana de Gas.

L’objectiu final: saber quants veïns van marxar del barri

L’historiador Oriol López és el comissari de la mostra “Fugint de les bombes. De la Barceloneta a la zona alta, 1937-1939” organitzada per l’Associació Conèixer Història. Assegura que aquest “és un primer pas per saber quantes famílies van abandonar el barri. Se suposa que van ser la majoria. Entre altres dades, sabem que les escoles del barri van ser traslladades a la zona alta de la ciutat, l’hospital d’infecciosos, que és l’actual Hospital del Mar, també va ser traslladat”.

A més de les fotografies, a l’exposició s’hi pot veure un audiovisual en què es dona veu a famílies del  barri que es van exiliar durant la guerra. La mostra es pot veure al Centre Cívic Barceloneta fins al 24 de febrer i després anirà a altres districtes de la ciutat.

 

 

Comparteix a: