El 1997 un grup d’estudiants del Campus Nord de la UPC va fundar el Cercle d’Estudis Orientals. Un dels principals objectius de l’entitat era descriminalitzar l’animació i la cultura japoneses en un moment en què la violència de sèries com ‘Bola de drac’ va aixecar certa polèmica als anys 90. Amb el temps, aquesta mala imatge ha anat desapareixent i, de fet, ara la cultura japonesa està de moda. Tot i això, consideren que la imatge de les cultures orientals està basada en estereotips i segueixen treballant per trencar-los: “Com que està de moda hi ha molts clixés. Ara el que volem és puntualitzar-los i explicar què hi ha de veritat i què no”, explica Teresa Pilar Pérez, presidenta del Cercle d’Estudis Orientals. Explica, per exemple, que mentre que el sushi és un dels menjars japonesos més populars a casa nostra, allà és un producte de luxe que no es menja habitualment.

Cursos i activitats lúdiques

Quan l’entitat es va crear estava molt lligada a l’àmbit universitari. Organitzen cursos de llengua i cultura japoneses i també de coreà i xinès. Són cursos intensius que serveixen per tenir un primer contacte amb aquesta llengua i perdre la por.  “Sempre pesen molt els estereotips del Japó: llengua superdifícil, supercomplicada, superdiferent… però el primer dia ja ho perden”,  comenta Ismael Funes Aguilera, que és professor de japonès i que col·labora amb el Cercle d’Estudis Orientals gairebé des que es va crear. Molts dels alumnes que arriben als cursos ho fan atrets per l’animació japonesa, però de seguida s’interessen també per altres aspectes d’aquesta cultura.

Amb els anys, el Cercle d’Estudis Orientals ha sortit de l’àmbit exclusivament universitari i ara també col·labora amb el Casal de Joves de les Corts, amb qui organitzen cicles de cinema asiàtic i festes temàtiques.