L’Associació Musical de Mestres Directors es va crear el 1989, com a continuadors del Sindicat de Directors d’Orquestra. Van heretar-ne l’arxiu musical i l’objectiu de difondre la música catalana al públic. Gairebé 30 anys després, no saben exactament el nombre de documents que formen l’arxiu, en què es poden trobar des d’òperes, sarsueles, musica de cambra i simfònica fins a coplets o música dels anys 30, 40 i 50. Per això, ara s’està començant a fer feina per classificar-lo i digitalitzar-lo, un procés lent i laboriós.

El material prové sobretot de donacions i adquisicions i el principal objectiu de l’arxiu és fer-ne difusió. Jordi Gargallo, arxiver i secretari de l’entitat, remarca que “l’interessant no és que hi hagi partitures en un armari, l’interessant és que aquestes partitures i aquests llibres s’utilitzin”. Gargallo també explica que, en el cas de peces que no estan al mercat, des de l’arxiu “facilitem l’obra perquè puguin interpretar-la”.

Entre les peces que es poden trobar a l’arxiu, que va des del segle XIX fins a l’actualitat, n’hi ha de curioses, com una partitura de direcció manuscrita d”El barber de Sevilla’. També hi ha obra de grans mestres catalans actualment oblidats, com Josep Rodoreda, autor del ‘Virolai’. Per això, segons explica Gargallo,  el seu gran objectiu és “recuperar aquestes peces i fer-ne difusió”. Per aconseguir-ho organitzen cada 15 dies concerts gratuïts a l’auditori del Centre Sant Pere Apòstol, on tenen la seu. També editen un butlletí d’actualitat musical barcelonina ‘Vibracions’ i han creat el guardó Felip Pedrell, que s’atorga coincidint amb la festivitat de Santa Cecília, en  reconeixement a la trajectòria artística de músics catalans.