Els estudis científics demostren que el canvi climàtic està alterant el cicle natural de la verema. La pujada de les temperatures fa que el raïm maduri més ràpid i “generalitzant, la verema es fa ara uns 15 dies abans del que es feia fa 50 anys“.

La biòloga i comunicadora científica del CREAF, Anna Ramon, explica al betevé directe que la verema s’avança perquè “l’augment de temperatures dispara l’activitat de la planta, fa més fotosíntesi, madura abans i això fa pujar els sucres“. Aquests sucres en els fruits del raïm poden començar a fermentar i fer pujar la graduació del vi. Una conseqüència que, segons Anna Ramon, “pot ser que no ens interessi segons el vi que produïm“.

La sequera dels darrers tres anys també afecta la qualitat del raïm, ja que les vinyes necessiten transpirar molta aigua. El que la planta es troba “és la falta de pluja i un sòl cada cop més sec”. Per pal·liar aquest inconvenient, el que sempre ha estat un cultiu de secà, ara s’està convertint en un de regadiu. Un estudi sobre el conreu de raïm al Penedès indica que al 2030 “les vinyes necessitaran entre una i dues vegades mes d’aigua que la que necessiten avui“. Segons la biòloga, “si es converteix en una planta de regadiu, s’hauran de buscar alternatives“.

raïm Penedès-IRTA

Intel·ligència artificial per neutralitzar el canvi climàtic

L’ús de tecnologia molt sofisticada està ajudant els viticultors a saber en quin moment exacte pot començar la verema. Anna Ramon explica un programa impulsat per l’IRTA, l’Institut de Recerca en Tecnologies Agroalimentàries, conjuntament amb Codorniu, el Barcelona Supercomputing Center i l’empresa Meteosim. Es tracta “d’una eina d’intel·ligència artificial que permet a l’agricultor prendre millors decisions, capaç de predir en quina fase del calendari estarà la vinya durant els propers mesos, o si s’acosten esdeveniments meteorològics adversos”, com gelades o sequeres llargues en el temps.

Amb aquest software, l’agricultor introdueix informació de manera regular i pot preveure, amb les condicions meteorològiques a mitjà termini, quines seran les necessitats reals de la vinya, per tal d’avançar-se i prendre millors decisions.