Des de que les raves van néixer als anys 90 a Anglaterra han dividit opinions, en part, per ser una opció alternativa d’oci en què no hi ha ni entrades ni codis de vestimenta que lluita en contra del sistema convencional de discoteques i sales de concerts. Per aquest motiu, el periodista musical i col·laborador del betevé directeNando Cruz, repassa la història d’aquestes festes a l’aire lliure amb cinc documentals que expliquen no només què és una rave, sinó que obren la porta a entendre el fenomen.

Passar-ho bé sense mercantilitzar l’oci

Per entendre els inicis de les raves dels anys 90, Cruz recomana el documental britànic Free part. A folk story, a més de les produccions alemanya Free tekno i la francesa Frenchtek30.Une étincelle de liberté. Un altre documental que s’ha sumat a l’onada d’explicar el fenomen de les raves és F(r)ee?, de l’italià Alessandro Ugo, que en aquest cas explica com aquestes festes a l’aire lliure han donat pas a festivals de tecno més organitzats i, en gran part dels casos, de pagament.

Entre la llista de recomanacions també se suma Sin miedo a los cables, un documental ambientat a València i dirigit pel col·lectiu Sot A Terra que s’aproxima amb una perspectiva feminista i de gènere a aquestes festes en què “no s’ha de gastar gaire i en què tothom és acceptat“.