Aquest cap de setmana canviarem l’hora. Diumenge a les tres seran les dues i això farà que dormim una hora més, però que tinguem menys hores de sol i que augmenti la sensació d’hivern. Ja fa anys que hi ha el debat sobre si cal mantenir el canvi d’hora i, de fet, hi ha iniciatives i propostes de més de 200 organitzacions per continuar amb un mateix horari durant tot l’any. Ara bé, si això s’acaba fent no serà mai abans de l’any 2027.

Al betevé directe n’hem parlat amb l’especialista en medicina del son Eduard Estivill. El doctor i fundador de la clínica del son Estivill explica que l’horari d’estiu, quan tenim més llum, fa que el son canviï perquè anem a dormir més tard, però ens hem de llevar a la mateixa hora. Afegeix: “El nostre cervell necessita que marxem a dormir quan es fa fosc i amb l’horari d’hivern ho faríem abans i podríem avançar les últimes tasques del dia com preparar el sopar o anar al llit més d’hora”.

Problemes d’alterar el son i dormir poc

Segons Estivill, els col·lectius més afectats pel canvi d’hora són els infants, la gent gran i els qui pateixen insomni. Afirma que necessiten tres o quatre dies per tornar a posar-se a hora després del canvi horari i proposa anar endarrerint dies abans el rellotge 10 o 15 minuts i no fer una hora de cop.

El doctor apunta que hi ha evidències que dormir menys generarà més problemes durant el dia. “Tindrem més somnolència, estarem més cansats i elevarem la possibilitat de patir trastorns mentals, estrès o ansietat“. Tot plegat, explica, perquè dormir és un taller de reparació i restauració del cos.

La llum, la melatonina i el son

Si tenim sol a les últimes hores del dia ens costarà més dormir. “Hem de tenir les hores de sol al matí perquè la llum endarrereix l’aparició de la melatonina i ens pot passar que no ens adormim fins a la matinada”, conclou Estivill. El nostre rellotge biològic necessita que tinguem vuit hores de son i que siguin entre les nou de la nit i les vuit del matí.

Durant el solstici d’estiu (21 de juny) tenim 15 hores i 10 minuts de llum, mentre que al solstici d’hivern (21 desembre) tenim nou hores i 10 minuts, per tant, la diferencia d’hores de sol per al nostre fus horari és de sis hores. La llum solar té molts beneficis també per a la salut: ens millora la producció de la vitamina D, estimula les defenses o afavoreix el nostre estat d’ànim.