Parlar de la família Cumella és sinònim d’artesania, ceràmica i sensibilitat. Tot va començar amb el tallerista Josep Regàs, la primera generació dels Cumella que va treballar l’ofici de ceramista i que va inspirar les futures generacions. El van seguir l’escultor Antoni Cumella, Creu de Sant Jordi de la Generalitat, i, com a tercera i quarta generacions d’artistes, ara com ara continuen amb la nissaga de ceramistes Toni i Guillem Cumella. Tots dos han estat des de ben petits immersos al món de la ceràmica, però hi han anat afegint pinzellades d’arquitectura i tecnologia per fer ceràmica adaptada a noves maneres de treballar.

En una entrevista al betevé directe, han explicat que sempre que tenen un projecte demanen per què volen fer-ho amb ceràmica i que a partir d’aquí negocien amb les seves idees i possibilitats. “Ho fem tant amb projectes contemporanis com amb artistes”. També destaquen que ara han pogut fer un salt internacional i han col·laborat amb l’associació d’arquitectura de Londres, amb la Universitat de Dallas i diversos museus de Lisboa, a Portugal.

La creu de Jesús de la Sagrada Família, proper treball emblemàtic

És fàcil passejar per Barcelona i reconèixer la petjada de la família Cumella, ja que són molts els racons on han apropat el seu art. Han participat en la restauració d’edificis modernistes com la Casa Batlló, l’Hospital de Sant Pau i el Palau de la Música. També han deixat empremta als bancs del Park Güell, a l’interior del Teatre Lliure de Gràcia amb Les llàgrimes de sang, de Frederic Amat, i al mural El petó, de Joan Fontcuberta, al barri Gòtic.

La creu de Jesucrist, que coronarà la Sagrada Família, serà un dels pròxims treballs dels Cumella. Estarà feta amb ceràmica esmaltada i reconeixen que els fa molta il·lusió sempre que els demanen treballar al temple. “Fa més de 10 anys que vam començar a parlar de com seria la ceràmica de la torre de Jesús i quins colors necessitaríem i ara en fa dos que ja n’estem construint les peces”. Asseguren que no poden avançar-ne gaires detalls, però diuen que tindrà més de 60.000 peces úniques.