TikTok és la xarxa de moda dels adolescents d’arreu del món, i Barcelona també hi té cabuda. Algunes botigues hi aposten per fer publicitat del negoci, i també és l’entreteniment de barcelonins que mostren el dia a dia de la ciutat. I, és clar, Barcelona també és carn de canó d’influenciador —”influencers”— que fan recomanacions de restaurants i comerços. Tot plegat, seguint l’estil de TikTok: vídeos curts amb la música de moda i estil desenfadat.

La xurreria de TikTok

La xurreria de Juan Alpuente ha sabut treure tot el profit d’aquesta xarxa social. De fet, la seva parada del carrer de Padilla —s’hi ha traslladat recentment— és coneguda amb el sobrenom de “La xurreria de TikTok“. Els seus vídeos serveixen per fer difusió del negoci: hi explica com cou els xurros i les patates, què demanen els clients i quina és la seva rutina.

@xurrebcn

Responder a @jmens_ mis productos favoritos , me gustan todos pero , estos son mi top 3 #xurreriajalpuente #xurrebcn #barcelona

♬ Ptazeta: Bzrp Music Sessions, Vol. 45 – Bizarrap & Ptazeta

Des de la seva botiga de queviures del carrer de Girona, aquest paquistanès teatralitza les situacions més comunes amb què es troba quan atén els clients. En Rustem defineix la seva botiga com un súper de “pim-pam”. Fa mesos era més actiu a la xarxa però ara ha relaxat el ritme de publicació.

El Bar la Plata també vol trobar el seu lloc a TikTok. Amb xifres de seguidors més modestes, és un exemple de com un local tradicional puja al carro de les noves tecnologies. Un exemple del contingut que hi han penjat és la celebració d’una data assenyalada per un dels seus cambrers, en Pepe, que fa 50 anys que és darrere la barra.

Els “bon dia” de Xavier de Erausquin des del Bracafé que regenta al carrer de Comte d’Urgell són enganxosos. Cada dia, abans d’aixecar la persiana, saluda els seus seguidors i serveix un esmorzar acompanyat d’una frase motivadora per engegar el dia.

Aquest veí del Carmel té una finestra privilegiada al carrer de Conca de Tremp: un terror per als conductors que pateixen a les pujades pronunciades. Els seus vídeos de cotxes que queden atrapats a mitja pujada i no saben com sortir-ne, de motos de lloguer que no tenen suficient potència i d’autobusos que bloquegen el pas són un èxit.

A aquesta llista s’hi sumen els centenars d'”influencers” que generen contingut sobre Barcelona amb vídeos de recomanacions de llocs, restaurants i botigues. En són exemples @elrafadetiktok, amb vídeos molt propers i espontanis sobre curiositats o @sarapostcard, amb contingut interessant sobre “llocs secrets” que poden ser desconeguts pels mateixos barcelonins. Completen la llista les recomanacions de patates braves de @bravasbarcelona i les recomanacions, per exemple de cafeteries on llegir, de @bet_molina.