Vuit equips mixtos formats per 56 estudiants de diferents facultats i campus de la Universitat de Barcelona busquen ser els guanyadors de la primera edició de l’UB Alma Mater. És la primera competició d’esports electrònicss que se celebra en l’àmbit universitari i que vetlla per la perspectiva de gènere, l’ús del català i la salut física i mental dels participants.
Des del 10 d’octubre fins al 29 de novembre, estudiants de diferents facultats i campus de la UB s’enfronten cada dijous en aquest torneig del League of Legends (LoL), un videojoc multijugador d’estratègia de la companyia Riot Games en el qual dos equips de cinc jugadors competeixen entre ells per destruir la base enemiga. Totes les partides s’emeten per estríming al canal de la plataforma Twitch de la Universitat de Barcelona.
Els videojocs i els esports electrònics, un món masculinitzat
Patrícia Bogas és una de les participants del torneig UB Alma Mater. Juga amb l’equip dels Sea Titans, format per estudiants de la Facultat d’Economia i Empresa de la UB. Va començar a jugar al League of Legends durant el confinament per la pandèmia amb els seus amics i es defineix orgullosa com una “friqui dels videojocs”, especialment del LoL. Quan es va assabentar que es duria a terme aquesta competició, va decidir apuntar-s’hi sense dubtar-ho: “Fos com fos, havia de ser aquí”.
Aquesta participant assegura que el món dels videojocs i dels esports electrònics és “molt masculinitzat” i que l’UB Alma Mater és un “oportunitat d’or” per donar veu a les noies que juguen a videojocs. “En el món dels e-sports no hi ha lloc per a les dones com a jugadores. Els equips, els tornejos… tot està creat pels homes i per als homes“.
També denuncia que en alguns videojocs en línia l’han assetjada verbalment i ha hagut d’amagar que és una dona. “Al meu nom no em poso Patri perquè em fa por que la gent sàpiga que soc una dona. De sobte dius qualsevol cosa i ja comencen a dir-te que si ets una dona vagis a la cuina, que vagis a fregar… coses així”. Confia que iniciatives com l’UB Alma Mater ajudin a posar fi a aquesta xacra.
“Costa trobar contingut d’e-sports en català”
Alba Martínez és caster de l’UB Alma Mater. O, el que és el mateix, narra en directe les partides del torneig juntament amb la resta de companys de l’equip de locutors. Quan li van oferir formar part del projecte, reconeix que li va agradar la iniciativa, però que també va quedar sorpresa. “Em va semblar una proposta molt interessant perquè eren e-sports per a la Universitat de Barcelona. Són dues coses que mai hauria pensat que estarien en la mateixa frase“.
Una de les singularitats d’aquest projecte és que tota la comunicació i les narracions de les partides són en català, un fet poc habitual, segons l’Alba, qui assegura que “costa trobar contingut d’estríming en català”. Per aquest motiu, creu que l’UB Alma Mater és una bona oportunitat per trencar motlles. “Es dona una oportunitat a la llengua catalana per demostrar que es poden fer e-sports en català”.
UB Alma Mater, un projecte fet pels alumnes i amb els alumnes
Ander Errasti, cap del Gabinet del Rector de la UB, és el principal impulsor del projecte UB Alma Mater. La idea va sorgir com una iniciativa per tornar a connectar amb l’alumnat després de la pandèmia, ja que segons Errasti la majoria dels alumnes es limitaven a assistir a classe i havien perdut l’interès a socialitzar i participar en les activitats que oferia la universitat: “La universitat no és només venir a l’aula i que t’expliquin coses, la universitat és molt més”.
Tot i això, assegura que el projecte s’ha convertit en molt més que això per tots els valors que l’acompanyen. En aquest sentit, en destaca “el projecte de recerca que vetlla pel benestar dels participants“, també que el contingut “és en català” precisament perquè és un àmbit en què diu que “manquen productes audiovisuals” en aquesta llengua, i que és una competició mixta en un món com el dels esports electrònics, en què, assegura, fins ara “no s’ha treballat la igualtat de gènere”.
Quins són els principals riscos per als jugadors d’esports electrònics?
La investigació associada a l’UB Alma Mater busca definir hàbits de vida saludables, tant en l’àmbit físic com el psicològic, per a les persones que competeixen en els esports electrònics. Així ho explica Albert Sánchez, investigador principal del projecte de recerca d’aquesta iniciativa. Sánchez assenyala que en els esports electrònics encara no s’ha estudiat com evitar els efectes negatius d’una pràctica prolongada.
“Hi ha una necessitat d’abordar de manera integral els e-sports, també pel que fa als factors de salut física i mental”, explica Sánchez. Pel que fa als riscos i les males praxis dels jugadors d’esports electrònics, indica que per norma general “dormen poc, s’estan moltes hores asseguts davant la pantalla amb tensió, ansietat, estrès…” i que tot això són “factors que a llarg termini poden tenir un cost“.
Amb l’objectiu d’analitzar quins són els hàbits dels jugadors i poder definir les rutines més saludables per a ells, durant tota la competició se’ls monitora les 24 hores del dia gràcies als rellotges intel·ligents que duen posats. I durant les partides, també se’ls graven la cara i la veu per “analitzar com s’expressen, les seves emocions i com es comuniquen entre ells” i si això té relació, per exemple, amb el cansament i no dormir, explica Sánchez. “El que volem és donar evidències científiques que això també s’ha de cuidar”.