(EFE/Redacció) – La seva experiència com a seu de grans esdeveniments tecnològics, com el Congrés Mundial de Mòbils, i esportius, com els Jocs Olímpics del 1992, posicionen Barcelona com una ciutat preparada per acollir uns futurs Jocs Olímpics d’Esports Electrònics (“e-sports”).

Barcelona possible seu d’uns Jocs Olímpics d'”e-sports”

Així ho expressa la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC) davant la llum verda del Comitè Olímpic Internacional (COI) a organitzar aquest nou format que pretén revolucionar el món dels esports electrònics, per donar-los un espai al panorama olímpic i adaptar-se a les noves generacions.

Aquesta incorporació dels “e-sports” a l’esfera olímpica podria aprovar-se definitivament a la propera sessió del COI, que tindrà lloc durant els Jocs Olímpics de París 2024, cosa que donaria peu que l’organisme olímpic comenci a estudiar possibles amfitrions de la primera edició.

Barcelona té un gran recorregut com a seu mundial en digitalització i com a amfitriona de grans esdeveniments esportius. Amb aquesta combinació, no pot deixar escapar aquesta oportunitat“, afirma en declaracions a EFE la secretària general de la UFEC, Isabel Pérez.

“Això pot ser una raó de pes perquè el COI ens vegi com a seu referent per acollir en els propers anys aquest nou format pel qual ja està apostant”, valora Pérez, que afegeix que la ciutat “disposa d’una preparació i una capacitat logística, digital i esportiva que no tenen gaires més possibles seus”.

UFEC Gaming Series, una prova pilot

El COI va acceptar l’octubre del 2017 els “e-sports” com a activitat esportiva i, el juny del 2023, va organitzar l’Olympic Esports Week a Singapur, amb quatre dies dedicats als esports virtuals, que van incloure l’exhibició de les darreres tecnologies, les taules de debat, les sessions educatives i els partits d’exhibició.

L’esdeveniment va atreure més de 500.000 participants únics i va generar més de sis milions de visites en viu a tots els canals (un 75 % d’espectadors de 13 a 34 anys), segons el COI. Això es va produir, en part, gràcies al seu ampli ventall de competicions, que van anar de la dansa (Just Dance) a les carreres de cotxes (Gran Turisme), passant pel tennis (Tennis Clash) o, fins i tot, els escacs (Chess.com).

Seguint aquesta línia, la UFEC vol aconseguir una cosa semblant aquest dissabte, amb la tercera edició de la UFEC Gaming Series, a partir de les 10 h a el Museu Olímpic i l’Esport Joan Antoni Samaranch, situat a Montjuïc, que es podrà seguir en directe a través del canal de Twitch del campionat. 

S’esperen més de 200 “gamers” que es veuran les cares en diferents modalitats de videojocs i la col·laboració d’algunes de les 71 federacions esportives que representa. Les diferents proves de videojocs són: el Gran Turisme i Assetto Corsa (Federació Catalana d’Automobilisme), FC24 (Federació Catalana Futbol), Madden NFL (Federació Catalana de Futbol Americà), Lichess.org (Federació Catalana d’Escacs) i MLB The Show (Federació Catalana de Beisbol) i Softball).

Aquest any, a més, també comptarà amb les proves d’exhibició següents: Just Dance (Federació Catalana de Ball Esportiu), Bkool’ i Zycle (Federació Catalana de Ciclisme), EXR (Federació Catalana de Rem) i VTKD (Federació Catalana de Taekwondo)