Un estudi de la Cambra de Comerç de Barcelona demostra que la paritat encara trigarà molt a arribar als consells d’administració de les grans empreses catalanes. La Cambra avisa que, si se segueix aquest ritme, es trigarà 40 anys a arribar al 40 % que recomana la normativa europea. “Hem d’accelerar i una via és establir quotes sobretot per a les grans empreses”, ha explicat Carme Poveda, directora de l’Observatori Dona, Empresa i Economia, en una entrevista al ‘bàsics’. De fet, assenyala que els vuit països europeus que tenen quotes obligatòries “han avançat més en paritat que els altres”. Creu que les quotes funcionen temporalment mentre hi ha un canvi cultural.

Segons l’informe elaborat per l’Observatori Dona, Empresa i Economia, aquestes empreses només tenen un 18,8 % de conselleres i un 25,3 % de directives. Això, significa només un 1,6 % més que fa tres anys. Per tant, a aquest ritme, la paritat arribaria el 2064. 

Les dones estan més preparades que mai per accedir a llocs de responsabilitat

El 52 % de les universitàries són dones i el 40 % de titulades en MBA també ho són, però en canvi, en el conjunt de les gairebé 200.000 societats mercantils analitzades, les dones representen el 23,5 % dels càrrecs directius, mentre que en els càrrecs de direcció general baixen al 16,2 % i en els de presidència són el 19,3 %. La directora de l’Observatori Dona, Empresa i Economia creu que actualment les dones estan més preparades que mai per accedir a qualsevol lloc de responsabilitat: “Ja tenim l’experiència que abans deien que faltava”.

Les dones ocupen càrrecs de nivell intermedi, però no al màxim nivell segons assegura l’informe. Per això Poveda també anima les empreses a “acompanyar les dones que volen presentar-se a càrrecs de poder, perquè sovint no se senten segures per fer-ho”. En el fons, considera que s’han de canviar les dinàmiques que existeixen al sector empresarial i també de certs estudis i sectors. A més, també hi ha desigualtat en el salari, ja que “la bretxa salarial és més ampla a mesura que augmenta la responsabilitat del càrrec”.

Regulació laxa

L’estudi assenyala que, tot i que l’any 2017 es va fer un “esforç regulatiu” per augmentar la presencia de dones en càrrecs de direcció i consells d’administració, no hi ha hagut un seguiment real ni efectiu que confirmi que les empreses estan complint realment amb aquestes normatives. I només el 44 % de les empreses catalanes han dipositat el seu pla d’igualtat, un document que a Catalunya és obligatori des del 2019. En definitiva, la directora de l’informe ha sentenciat que “es perd talent femení”.