València ha patit greument les conseqüències d’una DANA. Hi ha hagut precipitacions torrencials i registres extraordinaris, de més de 300 litres per metre quadrat a Requena i a Pedralba, a l’interior de València, fins dimarts al vespre. Aiguats i inundacions a València, Andalusia i Castella-la Manxa, que han deixat almenys 95 víctimes mortals i incalculables danys materials.
A Barcelona es podria viure una situació semblant? En una entrevista al bàsics Carme Llasat, directora del Grup d’Anàlisi de Situacions Meteorològiques Adverses (GAMA) de la UB, ha explicat que “a València és més freqüent o probable que hi hagi fenòmens d’aquestes dimensions pel que fa a la quantitat i a l’extensió de la precipitació”. En canvi, considera que a Barcelona “són més locals”.
“Falta una cultura de la prevenció”
Per prevenir fenòmens meteorològics extrems hi ha els avisos a la població, però funcionen? Carles Bòtia, professor de l’Escola de Prevenció i Seguretat Integral de la UAB, creu que “falta una cultura de la prevenció” i defensa que els plans d’activació són una eina essencial per a la protecció civil. Llasat creu que un dels motius que un avís per inundació no desperta alarma social és que no són tan freqüents o se’n parla menys que un incendi i, a més, “requereixen un canvi en els plans com no sortir de casa o no viure en un lloc inundable”. “Una nevada posa més en alerta que la pluja”, apunta Bòtia.
Bòtia defensa la prevenció com a única eina i recomana consultar el mapa de Protecció Civil, que és d’accés lliure i hi pots buscar si vius en una zona inundable o en una d’alt risc d’incendi.